Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Sprog

Hvorfor har lande forskellige navne?

Det har tit undret mig, at lande kan hedde forskellige ting på forskellige sprog. Hvorfor?

Historie og sproglig udtale spiller en rolle, når lande ikke har enslydende navne overalt i verden. Men i virkeligheden er de ikke altid så forskellige, som de lyder. For eksempel betyder både Tyskland og Deutschland folkeland. “Tysk” er den danske udgave af et gammelt fællesgermansk ord, der betyder folk, men “deutsch” er den tyske. De enkelte landes status har også stor betydning for det navn, de får forskellige steder i verden. Hvis man på et sprog anser et andet land eller et sted for at være særlig betydningsfuldt og har mange relationer til det, vil man ofte oversætte navnet til ens eget sprog. Eksempelvis kalder englænderne Danmark for “Denmark”, mens man ikke har ulejliget sig med at give engelske navne til de fleste danske byer. Almindeligvis får fjerne lande og mindre byer lov til at beholde det navn, som deres indbyggere selv har givet dem. Sagt med andre ord finder resten af verden dem ikke betydningsfulde nok til at oversætte deres navn til lokalsproget eller til at give dem en selvstændigt betegnelse. I øvrigt findes der et organ under FN, der har til opgave at sørge for en vis standard i forbindelse med landenavne.

Læs også:

Sanskrit
Sprog

Hvilket sprog er verdens ældste?

2 minutter
Verdens mest talte sprog
Sprog

Verdens 13 mest talte sprog

2 minutter
Sprog

Fra hvilken kilde stammer de indoeuropæiske sprog?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul