Shutterstock
Bogstaver

Verdens længste ord

Der findes et ord, der består af flere tusinde bogstaver og som efter sigende tager 3,5 time at sige. Bliv klogere på verdens længste ord her.

Ord kan blive lange. Meget lange.

Det skyldes, at man på mange sprog kan danne nye ord ved at kæde flere eksisterende ord sammen til ét.

Et eksempel på dansk er billedbehandlingsprogram, der består af tre ord eller Danmarks længste ord speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode, der består af hele seks ord og 51 bogstaver.

I Tyskland skaber man også gerne nye ord ved at sammensætte eksisterende - og der er ingen grænse for, hvor lange tyske ord må være.

Et kendt eksempel er Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, der med 63 bogstaver beskriver en lov om tilsynet med og overvågningen af mærkning af oksekød. Loven blev vedtaget i 1999 og sendt på pension i 2013, hvorfor ordet ikke længere bruges.

Men selv med 63 bogstaver var Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz ikke i nærheden af at være verdens længste ord.

Verdens længste ord

Verdens længste ord er det kemiske navn for proteinet titin - methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine.

Ordet, som er gevaldigt forkortet ovenfor, er på hele 189.819 bogstaver, og det tager omkring 3,5 time at sige det.

3D-rendering af proteinet titin

En 3D-rendering af proteinet titin med det meget lange kemiske navn.

© Shutterstock

Der er dog nogle, der mener, at kemiske navne ikke kan karakteriseres som egentlige ord, og at verdens længste ord i stedet skal findes blandt ord, der bruges i litteraturen og/eller er optaget i ordbøger eller rekordbøger.

Det længste ord i litteraturen

Det længste ord, der bruges i litteratur, er et ord på sanskrit, der lyder: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

Ordet, der meget detaljeret beskriver brydningen af lys og findes i bogen Varadāmbikā Pariṇaya Campū fra 1970, er i sin oprindelige form 195 bogstaver langt. Oversættes det til latinske bogstaver, er det hele 428 bogstaver langt.

Det lange ord på sanskrit er optaget i Guinness Book of World Records som verdens længste ord. Ordet lander dog på en andenplads, hvis man tæller det kemiske navn for titin med.

Er du interesseret i sprog? Så læs også vores artikel om verdens mest talte sprog.

Det længste ord i Oxford English Dictionary

Det længste ord, der findes i den engelske ordbog, Oxford English Dictionary, er derimod pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, der er den tekniske betegnelse for lungesygdommen silikose.

Ordet er på 43 bogstaver.

Verdens otte længste ord

Ifølge publikationen Etnologue, der udgives af den lingvistisk nonprofit-organisation SIL, er der 7139 talte sprog i verden, og verdens fem længste ord skal findes i sprog fra både den nordlige og sydlige halvkugle.

1. Engelsk ord - 189.819 bogstaver

 • Betydning: Det kemiske navn for proteinet titin.
 • Ord: Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine (forkortet).

2. Ord på sanskrit - 195 bogstaver

 • Betydning: En beskrivelse af brydning af lys.
 • Ord: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

3. Ord på afrikaans - 136 bogstaver

 • Betydning: En beskrivelse af en pressekonference, hvor en talsperson fra en fagforening holder tale ved en brugtvognsforhandler om en strejke.
 • Ord: Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoes-praakskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging.

4. Newzealandsk ord - 85 bogstaver

 • Betydning: Navnet på en bakke på New Zealand.
 • Ord: Taumatawhakatangihangakoauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenuakitanatahu.
Taumata-bakken på New Zealand

Her ses skiltet til den newzealandske bakke med det lange navn. Bakken, der i daglig tale kaldes Taumata, har titlen som verdens længste stednavn.

© Shutterstock

5. Tysk ord - 79 bogstaver

 • Betydning: Navnet på en klub i førkrigstidens Wien, der betjente medarbejdere fra den elektriske division i firmaet Donaudampfschiffahrtsgesellschaft.
 • Ord: Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunter-beamtengesellschaft.

6. Tyrkisk ord - 70 bogstaver

 • Betydning: En beskrivelse af en person, der lyder noget ala: "Som om du var en af dem, vi ikke nemt kunne gøre til en skaber af mislykkede ting".
 • Ord: Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine.

7. Ord på Ojibwe - 66 bogstaver

 • Betydning: En beskrivelse af en blåbærtærte.
 • Ord: Miinibaashkiminasiganibiitoosijiganibadagwiingweshiganibakwezhigan.

8. Islandsk ord - 64 bogstaver

 • Betydning: En beskrivelse af ringen i en nøglering, der holder nøglen, som kan åbne et arbejdsskur, der bruges af vejarbejdere ved området Vaðlaheiði.
 • Ord: Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur.