Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Map of the world, sepia
Kultur - Sprog

Hvor har verdensdelene fået deres navne fra?

Vi kender alle verdensdelenes navne. Men hvem har egentlig navngivet dem?

Oprindelsen til verdensdelenes navne er ikke altid lige gennemskuelig, og en del af dem kender vi ikke den præcise forklaring på.

Navnet Europa er således siden antikkens Grækenland blevet forbundet med prinsesse Europa, der i mytologien blev bortført af Zeus. Nyere forskning peger dog på, at Europa er afledt af det semitiske ord “ereb”, aftenlandet.

Oprindelsen til navnet Asien er også uvis, men det kan stamme fra det semitiske ord “asu”, solopgang. Om Afrika er der flere teorier. Navnet kan stamme fra den romerske provins Africa. En anden teori er dog, at det er afledt af det latinske ord “aprica”, solrig, eller det græske “aphrike”, uden kulde.

Betydeligt nemmere er det med Amerika, der er opkaldt efter den italienske opdagelsesrejsende Amerigo Vespucci. Australien er afledt af det latinske ord “australis”, der betyder syd.

I oldtiden mente grækerne, at der mod syd lå et ukendt land, som korttegnerne siden døbte “Terra Australis Incognita”, det ukendte land mod syd.

Tilbage er Antarktis, som stammer fra det græske “antarktikos”, der betyder modsat bjørnen. Den omtalte bjørn er stjernebilledet Store Bjørn over Nordpolen.

Amerigo Vespucci

Flere folk navngav verdensdelene

Det er ikke et enkelt folk, der har givet verdensdelene deres navne, og faktisk er det kun cirka halvdelen, hvis præcise oprindelse man kender. Hvor navnene Europa, Asien og Afrika stammer fra, er derimod stadig usikkert.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul