Verdens mindste land
Vatikanstaten er verdens mindste land. Det lille land ligger midt inde i den italienske hovedstad, Rom og er styret af Paven. Vatikanstaten er derfor en kirkestat, og alle landets indbyggere er katolikker.
Vatikanstaten har et areal på utrolige 0,44 kvadratkilometer. Staten er dog ikke ene om at være et lille styre.
Her er verdens fem mindste lande målt på areal:
- Vatikanstaten
- Monaco
- Nauru
- Tuvalu
- San Marino
Her i artiklen kan du blive klogere på Vatikanstaten og andre af verdens mindste lande.
Baggrunden for listen
Verdenskortet har ikke altid været opdelt i de linjer, der markerer landegrænserne i dag. Landegrænser er nemlig politiske og er gennem historien blevet rykket og skubbet som følge af krige og konflikter.
Et land på denne liste er kendetegnet ved at have et selvstændigt politisk styre og råde over et afgrænset geografisk område. Afhængige og autonome territorier som for eksempel Gibraltar, der er britisk territorium, er ikke talt med.
Vatikanstaten

Vatikanstatens hovedattraktion er Peterskirken. Kirken er indviet til apostlen Peter, der ifølge Bibelen holder nøglen til himlen.
- Areal: 0,44 kvadratkilometer
- Antal Indbyggere: 801
- Officielle sprog: Italiensk og latin
Vatikanstaten er en selvstændig stat, der ligger på en bakketop midt i Rom. Landet er omgivet af tykke, 12-meter høje mure, hvoraf de ældste dele stammer helt tilbage fra det niende århundrede.
På de sparsomme 0,44 kvadratkilometer er der lige nøjagtig plads til Vatikanmuseet, regeringsbygningerne, pavens palads og Peterskirken, der er ét af de helligste steder inden for katolicismen.
Vatikanstaten er en såkaldt kirkestat og regeringsformen er et étkammersystem styret af paven. Paven er således både religiøst overhoved for den romersk-katolske kirke og statsoverhoved for Vatikanstaten.

Pave Frans er den nuværende pave og derfor også det nuværende overhoved Vatikanstaten. Han er den 266. pave i den katolske kirkes historie.
Den pavelige kirkestat, der i dag råder over mindre end en halv kvadratkilometer, har tidligere dækket et område på 45.000 kvadratkilometer. I løbet af 1860’erne blev Italien forenet og størstedelen af Vatikanstaten blev indlemmet i Italien.
Den romersk-katolske kirke ville dog ikke afgive de sidste rester af kirkestaten og i mere end 50 år kæmpede kirken for at få skiftende italienske regeringer til at anerkende Vatikanstaten.
I 1929 indgik Pave Leo 11. og italiens daværende statsminister, diktatoren Benito Mussolini, omsider et forlig, hvor Mussolini anerkendte Pavens suverænitet over området. Vatikanstaten kunne nu kalde sig for en selvstændig stat.

Schweizergarden er en 100-mands hær, der skal beskytte paven og pavens palads.
I dag har Vatikanstaten sin egen 100-mands hær, Schweizergarden, og sin egen økonomi, der primært baserer sig på donationer, renter fra investeringer og indtægter fra de mange turister, der hvert år besøger den religiøse højborg.
Monaco

Uanset hvor man befinder sig i Monaco, er der aldrig mere end 500 meter ud til kysten.
- Areal: 1,9 kvadratkilometer
- Antal indbyggere: 36.242
- Officielle sprog: Fransk og monegaskisk
Verdens næstmindste land er Monaco, der ligger ud til Middelhavet ved det sydøstlige Frankrig. Monaco er et konstitutionelt monarki med et étkammersystem, hvilket betyder, at fyrsten vælger regeringens leder.
Monacos historie begynder og slutter med samme fyrsteslægt, der sidder på magten i dag: Grimaldi-familien. Vejen til uafhængighed har dog ikke været lige ud af landevejen.

Prins Albert 2. er den nuværende fyrste i Monaco.
De første sten til det, der i dag er Monaco, blev lagt i 1200-tallet, da genovesere bosatte sig i området langs Middelhavet og byggede en fæstning.
Fra år 1297 blev landet ledet af familien Grimaldi fra Genova, der sad på magten i hele 500 år indtil befolkningen afsatte fyrsten i 1792 og erklærede Monaco for republik.
Herefter fulgte et ustabilt århundrede for den lille republik. I år 1793 blev Monaco annekteret af Frankrig, 22 år senere blev landet gjort til sardinsk protektorat, og efter kun 33 år blev landet igen annekteret af Frankrig.
I 1861 genvandt Grimaldi-slægten magten over Monaco, der i dag er verdens mindste monarki og et af verdens mest velhavende lande.
Monacos indbyggere betaler ikke indkomstskat og landet er kendt for at være et attraktivt skattely. Økonomien er i høj grad baseret på turisme og særligt det statsdrevne casino, Monte Carlo, som landets borgere dog ikke har adgang til, giver penge i kassen.
Nauru

Nauru har de seneste par år fået global opmærksomhed, efter at Australien oprettede en flygtningelejr for asylansøgere i Nauru.
- Areal: 21 kvadratkilometer
- Antal indbyggere: 10.824
- Officielle sprog: Nauruansk og engelsk
Midt i Stillehavet omkring 3000 kilometer nordøst for Australien ligger verdens mindste republik, Nauru. Landet har ingen hovedstad, men et regeringskontor i distriktet Yaren, hvorfra præsidenten leder landets 10.824 indbyggere ud fra et étkammersystem.
Nauru er dannet af et cirkelformet koralrev. Midt på øen har der i mange år ligget store depoter af fosfataflejringer bestående af flere hundrede år gamle ekskrementer fra søfugle.
Aflejringerne gjorde i 1900-tallet Nauru attraktiv for udenlandske firmaer og i 1906 begyndte både tyske og engelske firmaer at bryde fosfat i Nauru.
På det tidspunkt havde Nauru været under tysk styre siden 1870’erne, men efter Første Verdenskrig overgik administrationen af Nauru til Australien og i 1968 opnåede Nauru endelig selvstændighed.
Koloniseringen har dog sat sine tydelige spor. I dag er det meste af Naurus vigtigste naturressource, fosfat, nemlig udtømt og store dele af landet er ubeboeligt som følge af fosfatudvindingerne.
Tuvalu

I Tuvalu mærkes klimaforandringerne på tæt hold. Når vandstandene stiger, bliver landets sparsomme areal nemlig langsomt ædt op af havet.
- Areal: 26 kvadratkilometer
- Antal indbyggere: 11.792
- Officielle sprog: Tuvaluansk og engelsk
Tuvalu er et lille ørige i Stillehavet, der består af fem koralatoller og fire ørev. Hovedstaden Vaiaku ligger på atollen Funafuti. Tuvalus oprindelige befolkning er efterkommere af polynesiske emigranter fra Samoa og Tonga, der kom til øerne i 1300-tallet.
I 1860’erne faldt befolkningstallet i Tuvalu dog drastisk, efter at mange af landets indbyggere blev bortført af såkaldte ‘blackbirders’ for at arbejde som slaver på sukkerplantager i Fiji og Australien.
I 1892 annekterede Storbritannien Tuvalu og oprettede et protektorat og først i 1978 opnåede Tuvalu selvstændighed.
Landet hører dog stadig under den britiske dronning Elizabeth II som en del af Commonwealth. Tuvalu er derfor organiseret som et konstitutionelt monarki med et étkammersystem.
I dag er Tuvalus største udfordring klimaforandringerne. Øerne rager kun fire til fem meter op over havoverfladen og landet er derfor meget udsat for de stigende vandstande i verdenshavene, som klimaforandringerne medfører.
Det har gjort Tuvalu til et af verdens fattigste lande. Grundvandet kan ikke drikkes og jorden er ikke oplagt at dyrke. På grund af manglende faciliteter er der heller ikke meget turisme i Tuvalu og størstedelen af økonomien baserer sig på pengeoverførsler.
San Marino

I San Marino er der altid god udsigt. Landet ligger nemlig på toppen af bjerget Monte Titano.
- Areal: 60 kvadratkilometer
- Antal indbyggere: 33.931
- Officielt sprog: Italiensk
San Marino er opkaldt efter landets grundlægger, Sankt Marinus, og er et af verdens ældste eksisterende lande. Sankt Marinus kom nemlig allerede til området omkring 300-tallet e.Kr., hvor han grundlagde den koloni, der skulle blive til verdens femte mindste land.
I dag er San Marino er en selvstændig demokratisk republik med et étkammersystem. Størstedelen af landets indbyggere er katolikker, og landets økonomi baserer sig på landbrug og turisme.
Ligesom Vatikanstaten er San Marino omringet af italiensk territorium. Det lille land ligger på en bjergskråning på toppen af bjerget Monte Titano, der er en del af bjergkæden Appenninerne.
På toppen af bjerget ligger landets hovedstad, middelalderbyen San Marino, der er befæstet af tykke mure. Kun 20 kilometer nordøst for San Marino ligger Adriaterhavet, men for at komme ud til havet skal man altså krydse landegrænser.