Shutterstock
Verdens største by Tokyo

Verdens største by

Verdens største by har 2824 procent flere indbyggere end København. Se listen over verdens 10 største byer her.

Verdens befolkning vokser med omkring 80 millioner mennesker om året, og ved starten af 2022 ramte vi 7,9 milliarder mennesker i verden.

Den ekstreme og voksende mængde af mennesker kan især ses på verdens største byer.

Verdens største by

Tokyo er verdens største by med et indbyggertal på hele 39.105.000 mennesker. Det er 2824 procent flere mennesker end der bor i København, hvor befolkningstallet er 1.336.982 .

Verdens største by dækker over et areal på 8231 kvadratkilometer.

Det er måske overraskende for nogle, at Tokyo er verdens største by, da Japan generelt oplever et befolkningsfald.

Derfor kan Tokyo også meget vel miste sin status som verdens største by om nogle år.

Kirsebærblomstring i Tokyo Japan

Sakura - kirsebærblomstringen - er en af Japans årlige højdepunkter. I Tokyo kan du opleve kirsebærblomstringen i Ueno-parken, som har mere end 1000 træer, der hvert år springer ud.

© Shutterstock

Cirka 100 kilometer vest for Tokyo ligger Japans ikoniske bjerg Fujisan, der også er en stratovulkan.

Fujisan er det højeste bjerg i Japan og kan ses fra Tokyo, hvis det er klart vejr. Udover at være et national symbol for japanerne, så er Fujisan også et helligt bjerg og en central kami dvs. en hellig kraft, der fremkalder ærefrygt.

Bjergets religiøse betydning ses især i religionen shinto, som langt hovedparten af japanerne er tilknyttet, men også i japansk buddhisme, hvor bjerget er et mål for pilgrimsrejse.

Her er verdens 10 største byer

Listen over verdens største byer er rangeret efter indbyggertal.

Læs videre og bliv klogere på verdens største byer.

Tokyo (Japan)

Verdens største by Tokyo

Verdens største by er Tokyo.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 39.105.000
  • Areal: 8231 kvadratkilometer
  • Sprog: Japansk

Tokyo er en overvældende og pulserende storby, som med sine ekstreme skyskrabere og hypermoderne elektronik er som taget ud fra en science fiction-roman.

Selvom byen er fyldt med historiske templer og traditionel mad, så er Tokyo en slags fremtidsby, hvor tjeneren er en robot og toiletterne kan tale.

For flere hundrede år tilbage var Tokyo blot en lille fiskerlandsby, som gik under navnet ‘Edo’. Men i 1868 flyttede kejseren til byen fra Kyoto, og så blev byen Japans hovedstad og skiftede navn til Tokyo.

Jakarta (Indonesien)

Hovedstaden i Indonesien Jakarta

Selvom Jakarta har en vild skyline, er den den mest almindelige type hus i Jakarta et ‘kampong’ - som er et slags landsbyhus, der er bygget af træ og bambus.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 35.362.000
  • Areal: 3541 kvadratkilometer
  • Sprog: Indonesisk

Jakarta er Indonesiens hovedstad. Den ligger på den nordvestlige del af øen Java og er verdens næststørste by.

Jakarta blev grundlagt i 1527 efter at sultanen af Bantam besejrede portugiserne, som herskede på daværende tidspunkt. I 1619 blev byen ødelagt af hollænderne, som genopbyggede den igen og døbte den Batavia. Byen blev 1949 efter 2. verdenskrig omdøbt Jakarta og bestemt til at være Indonesiens hovedstad.

Jakarta er hurtigt blevet en af verdens største og mest befolkede byer, og den er derfor også centrum for masser af handel, industri, finans og uddannelse.

Verdens næststørste by er især kendt for sine kontraster og bliver ofte kaldt for “The Big Durian” af lokale. Durianfrugten er en tornet frugt, der lugter ubehagelig, men som er velsmagende og blød inden i.

LÆS OGSÅ: Hvad er verdens største land?

Delhi (Indien)

Safdarjung's grav i Indien

En af de populære seværdigheder i Indien er Safdarjung's grav, der ligger i Delhi og som blev bygget i 1754

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 31.870.000
  • Areal: 2233 kvadratkilometer
  • Sprog: Hindi, engelsk

Delhi er hovedstaden i Indien og verdens tredjestørste by. Hovedstaden ligger ved floden Yamuna i Nordindien.

Byen består af to dele: Den gamle, Old Delhi, og den mere moderne med nye bygninger og veje, som kaldes New Delhi.

I 1911 besluttede englænderne, som på daværende tidspunkt regerede i Indien, at flytte hovedstaden fra Calcutta til området ved New Delhi.

I den forbindelse blev der igangsat en masse anlægsarbejde i den engelske imperialistiske stil. Derfor skiller New Delhi sig også ud fra andre områder i Indien, da store dele er europæisk inspireret.

Delhi er kendt for at være rig på historie, velbevaret arkitektur og et væld af smagsoplevelser.

New Delhi Indien

Trafikpropper, tusindvis af mennesker og et mylder af dufte - er blandt andet noget af det, som møder dig, når du kommer til gaderne i Delhi.

© Shutterstock

I Delhi er befolkningstilvæksten ekstrem, og det forventes at Delhi rammer et indbyggertal på 43 millioner mennesker inden 2035.

Udover landets generelle befolkningseksplosion, er der også kommet mange tilflyttere til hovedstaden.

Det skyldes blandt andet fattigdom i landdistrikter, som har medført, at millioner er vandret mod landets storbyer. Byen er derfor hårdt ramt af ekstrem fattigdom, som især ses tydeligt i Old Delhi. Her er der tæt befolket og over en million mennesker bor i slummen.

Delhi er desuden en af verdens mest forurenede byer, men for at begrænse det, forsøger man at få offentlige busser, taxaer og tuk tuk’er til at køre på naturgas.

Manila (Filippinerne)

Manila Filippinerne

Manila har et tydeligt vestligt præg efter landets koloniale fortid.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 23.971.000
  • Areal: 1873 kvadratkilometer
  • Sprog: Filippinsk

Filippinernes hovedstad Manila er med 71.263 indbyggere pr. kvadratkilometer en af verdens tættest befolkede byer.

Byen har et hektisk gadeliv, og det generelle bybillede bærer præg af landets koloniale fortid. Det betyder, at der både er spor af den spanske og amerikanske kultur.

Hovedstadsområdet som ofte omtales som Manila, hedder faktisk Metro Manila - og området består af selve byen Manila og 16 andre byer.

I Manila er trafikken ekstrem kaotisk, og modsat mange af de andre storbyer på denne liste er infrastrukturen ringe og den offentlige transport meget uigennemskuelig.

Intramuros i Manila

Byens ældste bydel Intramuros blev bygget af spanierne i 1570'erne. Her ses det tydeligt, hvor stor indflydelse spanierne havde.

© Shutterstock

En af de mest populære turistattaktoner i Manila er den historiske bydel Intramuros, som under den spanske kolonisering var Manila.

Intramuros - der på spansk betyder ‘indenfor murene’- blev grundlagt i 1570’erne og er hovedsæde for regeringen. Bydelen er fyldt med brostensbelagte gader, kirker og lokalt liv, som ret unikt trives i fred og ro i den ellers kaotiske storby.

São Paulo (Brasilien)

Octávio Frias De Oliveira-broen, São Paulo.

Octávio Frias De Oliveira-broen er med sin X-form et af São Paulos populære varemærker.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 22.495.000
  • Areal: 3237 kvadratkilometer
  • Sprog: Portugisisk

São Paulo er den største by i Sydamerika og et af Brasiliens vigtigste økonomiske og kulturelle knudepunkter.

São Paulo blev grundlagt i 1554 af portugisiske missionærer fra Jesuiterordenen, men blev officielt først en by i 1711.

Det er især dyrkningen af kaffebønner, der medførte opgangstider for byen i 1800-tallet. Og over flere omgange er der kommet indvandrere til byen for at arbejde på de store kaffeplantager.

Det er særligt japanere, der har slået sig ned i byen, og São Paulo er det sted i verden, hvor der findes den største japanske befolkning uden for Japan.

Seoul (Sydkorea)

Seoul i Sør-Korea

Seoul er administrativt opdelt ret vildt. Byen har 25 bydele - også kaldet gu, som igen er opdelt i 522 dong, der igen er opdelt i 13.797 tong.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkning: 22.394.000
  • Areal: 2769 kvadratkilometer
  • Sprog: Koreansk

Seoul er den største by og hovedstad i Sydkorea. Storbyen ligger i den nordvestlige del af Sydkorea, lige syd for Nordkoreas grænse og DMZ-zonen, som er den bufferzone, der repræsenterer grænsen mellem Nordkorea og Sydkorea.

Seoul er hjem for halvdelen af Sydkoreas befolkning, og den er derfor også centrum for landets erhvervs- og kulturliv.

Byen byder på masser af kunst, karaoke, templer og paladser. Men ikke på særlig mange grønne områder. I Seoul er der nemlig kun 4,38 kvadratmeter grønt tilgængelig pr. indbygger, hvor det i Paris er 13 kvadratmeter, New York er 23 kvadratmeter og London er 27 kvadratmeter.

Byen har været koreansk hovedstad siden 1394, og der gemmer sig få rester af den oprindelig by i Seoul. Under Koreakrigen blev Seoul ødelagt og lagt fuldstændig i ruiner.

Efter krigen blev byen genopbygget og har herefter haft en ekstrem eksplosiv befolkningsvækst.

Mumbai (Indien)

Gateway of India i Mumbai

Gateway of India er en populær seværdighed i havnebyen Mumbai.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 22.186.000
  • Areal: 1008 kvadratkilometer
  • Sprog: Hindi, engelsk

Mumbai, der indtil 1996 hed Bombay, er hovedstad i delstaten Maharashtra i Indien. Mumbai er den tættest befolkede og mest industrialiserede by i Indien, og så er den landets vigtigste økonomiske center.

Mumbai var oprindeligt flere øer, men i 1800-tallet samlede briterne øerne til én, som så blev til Bombay (Mumbai) med havn og fort på sydsiden. Her blev byen opdelt i et britisk handelskvarter mod nord, et regeringskvarter i midten og et indisk basar-kvarter mod syd.

Kolonitidens opdeling ses stadig tydeligt i byen. Mod syd er byen præget af velstand og prestige, midten er præget af forretninger og finansområde, og nord er blandet erhverv med mange af de helt gamle fabrikker.

Dårlig vedligeholdelse af byen og eksplosiv befolkningstilvækst har gjort skellet mellem rig og fattig i Mumbai endnu større - og endnu mere tydelig. Store og moderne højhuse kæmper om pladsen, mens de små skurlignende boliger klemmer sig ind, hvor de kan.

Moderne byggeri og slum i Mumbai

Her får du et tydeligt billede af kontrasterne i byens liv. Små skurboliger og moderne byggeri opdeler byområdet i skarpt.

© Shutterstock

En stor del af Mumbais befolkning bor i slumområder. Faktisk udgør denne befolkning hele 54 procent af Mumbais samlede befolkning, og selvom regeringen forsøger at gøre noget ved det, kan de ikke følge med indvandringen fra de fattige landdistrikter.

Mumbai er Indiens kommercielle centrum, og byen er også kendt under navnet Bollywood, som kommer af en sammentrækning af Bombay og Hollywood.

Navnet er både en betegnelse for populære indiske film og tv, og byens store filmstudier.

Shanghai (Kina)

Gaden i Shanghai i Kina

Der bor intet mindre en 1,4 milliarder mennesker i Kina, hvilket gør Kina til det mest befolkede land.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 22.118.000
  • Areal: 4069 kvadratkilometer
  • Sprog: Mandarin, Shanghaidialekten kaldet wu

Shanghai er Kinas største by. Den er også en af Kinas mest moderne og hurtigst voksende byer.

Shanghai var oprindeligt en lille fiskerby, indtil englænderne besatte byen i slutningen af den første opiumskrig i 1842. Derefter blev der oprettet et selvstyrende område, som var forbeholdt udlændinge, og som eksisterende frem til 1930’erne.

Det var med til at gøre byen til et af verdens største finansielle centrummer.

I 1949 kom kommunisterne til magten i Shanghai, hvilket medførte kraftig beskatninger og mange investeringer i byen stoppede. Men i 1992 blev skatterne sænket, da der blev indført markedsøkonomiske reformer i Kina.

Siden da er Shanghai vokset hurtigere end andre kinesiske byer med en befolkningsvækst på 9-15 procent om året.

Selvom byen tydeligt er mærket af vestlig indflydelse med skyskrabere og shoppingcentre, findes der stadigvæk en masse kinesiske templer og haver fra Ming-dynastiet - det sidste kejserdynasti i Kina.

LÆS OGSÅ: Danmarks største sø – og 4 andre store søer i Danmark

Mexico City (Mexico)

Mexico By i Mexico

Selvom Mexico City er kendt for sin høje mængde af kriminalitet, så er hovedstaden i Mexico stadigvæk meget besøgt at turister.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 21.505.000
  • Areal: 2385 kvadratkilometer
  • Sprog: Spansk

Mexico City er hovedstaden i Mexico og landets største by. Indbyggerne i byen udgør omkring 19 procent af landets samlede befolkning.

Mexico City var oprindeligt aztekernes hovedstad og gik under navnet Tenochtitlan, indtil den opdagelsesrejsende Hernan Cortés erobrede Aztekerriget i 1521 og skabte vicekongedømmet Spansk Amerika.

Mexico City ligger midt i landet i Mexicodalen, som er omgivet af høje bjerge i 2200 meters højde. Byens placering har betydet, at byen flere gange er blevet ramt af forskellige større og mindre jordskælv samt askeskyer fra omkringliggende vulkaner.

På grund af økonomiske kriser i Mexico, har der været stor vandring mod storbyerne. Især da oliepriserne faldt i 1980ërne, voksede indbyggertallet i Mexico City eksplosivt, da mange søgte væk fra landdistrikternes fattigdom.

Mange af disse tilflyttere har slået sig ned i slumkvarterer i byens udkant.

Slumkvarter i Mexico City

I mange af de store slumkvarterer i Mexico City er der stor sygelighed blandt børn, da er hverken er mulighed for vand eller god hygiejne.

© Shutterstock

Mexico City er ekstremt udfordret af affald, da flere tusinder ton dagligt ender i byen. Kun er halvdelen bliver fjernet af byens ledelse, mens resten bliver fjernet gennem et uformelt genbrugssystem, som der holdes i gang af de fattige i byen.

I Mexico City er omkring halvdelen af Mexicos erhverv-, handels-, produktions-og serviceaktiviteter samlet. Arbejdspladserne har dog ikke kunne følge med den store tilflytning. Derfor er storbyen præget af stor arbejdsløshed, fattigdom og udbredt kriminalitet.

Gadehandel, narko-bander og -karteller spiller derfor også en stor rolle i byen.

Til trods for de mange problemer i byen, tiltrækker Mexico City hvert år mange millioner turister, som fx vil besøge ruiner fra aztekerens tid og spanske bygninger fra Spansk Amerikas tid.

LÆS OGSÅ: Verdens højeste bygning

Guangzhou-Foshan (Kina)

Guangzhou-Foshan – Kina

Metropolområdet er hjem for både skyskrabere og gamle kinesiske templer, og er derfor et unikt sted, hvor det nye og gamle kinesiske mødes.

© Shutterstock
  • Nuværende befolkningstal: 21.489.000
  • Areal: 4341 kvadratkilometer
  • Sprog: Kantonesisk

Guangzhou-Foshan er et metropolområde i Kina, der ligger i provinsen Guangdong.

Området ligger på kysten mod det Sydkinesiske hav, og provinsen omfatter blandt andet Hongkong og Macao, som er særlige administrative regioner i Kina.

Guangzhou har været Kinas hovedstad tre gange - fra 1925 til 1927, igen i 1931 i nogle få måneder og så de sidste måneder af den kinesiske borgerkrig i 1949.

I storbyen kan man se Canton Tower, der med sine 604 meter engang var verdens højeste bygning. I dag er Burj Khalifa i Dubai verdens højeste bygning med sine 828 meter.

I området ved Pearl River ligger desuden Kinas vigtigste havn for transport og handel.

Den var et særdeles vigtigt punkt på Silkevejen, som var en vigtig handelsvej fra Kina til Indien, Persien og Europa. Silkevejen var en af de vigtigste ruter for Kinas eksport af teknologi og luksusvarer, som silke.

Kilder: Britannica, lex.dk , Demographia