Shutterstock
Moskva i Rusland

Verdens største land

Verdens største land strækker sig over ikke mindre end 11 tidszoner. Se listen over verdens fem største lande her.

Verdens største land

Rusland er uden sammenligning verdens største land. Landet dækker over et areal på 17.098.242 kvadratkilometer, hvilket er dobbelt så stort et område som verdens femtestørste land.

Ruslands enorme areal strækker sig over 11 tidszoner, og temperaturerne kan svinge mellem 70 minusgrader i de nordligste egne og 45 plusgrader i de sydlige dele af landet.

Opstandelseskirken i Sankt Petersborg, Rusland

Det dominerende trossamfund i verdens største land, Rusland, er den russisk-ortodokse kirke. Her ses den ikoniske opstandelseskirke i Sankt Petersborg.

© Shutterstock

Det kolde temperaturer i nord betyder, at store dele af Rusland er ubeboet.

Derfor er det heller ikke Rusland, men derimod Kina, der kan bryste sig af at være verdens mest befolkede land med sine 1,4 milliarder indbyggere per 2022.

Her er verdens fem største lande målt på areal

  1. Rusland
  2. Canada
  3. Kina
  4. USA
  5. Brasilien

Listen over verdens største lande er rangeret efter areal, hvori der både indgår land- og vandareal. Listen ville derfor se anderledes ud, hvis der kun blev taget udgangspunkt i landareal.

Læs videre og bliv klogere på verdens største lande her i artiklen.

Rusland

Moskva i Rusland

Moskva er hovedstaden i Rusland og her ses Vasilij-katedralen ved Den Røde Plads.

© Shutterstock
  • Areal: 17.098.242 kvadratkilometer
  • Indbyggere: 146.036.090
  • Officielt sprog: Russisk

Rusland er verdens største land og dækker over mere end en ottendedel af jordens beboede areal. Rusland strækker sig over to kontinenter, Europa og Asien, hvoraf det vestlige Rusland, der udgør den europæiske del, er mest befolket.

Rusland strækker sig over 11 tidszoner og grænser op til 14 lande: Norge, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Hviderusland, Ukraine, Georgien, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kina, Mongoliet og Nordkorea.

Fra kejserrige til kommunisme

I 500-tallet e.Kr. var området, hvor Rusland ligger i dag, beboet af nomader af slavisk og finsk afstamning. Det Rusland, vi kender i dag, blev først grundlagt i 1991 efter Sovjetunionens fald.

Inden oprettelsen af Sovjetunionen i 1922 havde Rusland været et kejserrige i mere end 200 år. Den sidste kejser blev zar Nikolaj 2., der abdicerede i 1917 i kølvandet på Den Russiske Revolution.

Med revolutionen erobrede bolsjevikkerne magten i landet, hvilket skabte grundlaget for dannelsen af Sovjetunionen.

Sovjetunionen var en sammenslutning af 15 socialistiske republikker, hvoraf Rusland var den største. Det areal, der i dag er Rusland, dækker tre fjerdedele af det tidligere Sovjetunionen.

I dag er Rusland en føderal republik ledet af præsident Vladimir Putin.

Med sit store areal råder Rusland over store mængder mineral- og energiressourcer, og landet kan derfor basere det meste af sin økonomi på olie og naturgas.

Ruslands natur består af sletter og øde stepper mod syd og skovområder med tundra mod nord.

Udsigt over Kurai-steppen i Rusland

Kurai-steppen i Rusland ligger 1500 meter over havoverfladen med udsigt til Altai-republikkens sneklædte bjerge.

© Shutterstock

De mineralrige Uralbjerge deler landet i øst og vest og udgør en naturlig grænse mellem den europæiske og asiatiske del af Rusland.

Hop til den anden ende af skalaen og læs også om verdens mindste land.

Canada

Ottawa i Canada

Den canadiske hovedstad Ottawa blev grundlagt i 1855. Her ses Parliament Hill, der huser den canadiske regering.

© Shutterstock
  • Areal: 9.984.670 kvadratkilometer
  • Indbyggere: 37.742.154
  • Officielle sprog: Engelsk og fransk

Canada ligger i Nordamerika og er verdens næststørste land. Landet er kendt for sin alsidige natur, der byder på alt fra gletsjere og tundra til prærie og nåleskov. Naturen beriger også landets økonomi med ressourcer som zink, uran, nikkel, råolie, naturgas og kul.

Som en del af Commonwealth er Canadas styreformen et konstitutionelt monarki under den britiske monark, og landet er etableret som en forbundsstat med to kamre.

Selvom den britiske dronning Elizabeth 2. officielt er statsoverhoved i Canada, har hun ikke haft beføjelser til at foretage grundlovsændringer, siden Canadas Constitution Act blev underskrevet i 1982.

Mennesker sejler på Emerald Lake i Yoho Nationalpark i Canada

Canada er landet med de mange floder. Her ses Emerald Lake, der ligger i Yoho Nationalpark.

© Shutterstock

Historisk har Canada været under lige dele fransk og engelsk indflydelse, hvilket i nyere tid har ført til gnidninger mellem den fransktalende og engelsktalende befolkning.

I 1995 gik borgerne i Canadas største provins, Québec, til stemmeurnerne for at stemme om områdets selvstændighed.

Resultatet ændrede ikke ved Québecs status som provins i Canada, men afslørede en dyb splittelse i den fransktalende befolkning.

LÆS OGSÅ: Verdens højeste bygning

Kina

Beijing i Kina

Beijing er hovedstaden i Kina, og der bor over 20 millioner mennesker i byen.

© Shutterstock
  • Areal: 9.706.961 kvadratkilometer
  • Indbyggere: 1.439.323.776
  • Officielt sprog: Mandarin

Kina er verdens mest befolkede land med intet mindre end 1,4 milliarder indbyggere, hvilket svarer til omkring en femtedel af verdens befolkning.

Derudover er Kina verdens tredjestørste land med et areal, der strækker sig fra Himalaya bjergene i vest til Gobi-ørkenen i nord og de lavtliggende floddeltaer i øst, hvor Yangtze-floden møder Det Østkinesiske Hav.

Den kinesiske mur

Den kinesiske mur består af flere mure og anslås til at være 21.196 kilometer lang, hvis man regner alle delene med.

© Shutterstock

Lige så alsidig som naturen er, lige så forskellig er befolkningen. Knap halvdelen af Kinas areal udgøres af de autonome regioner Guangxi, Indre Mongoliet, Tibet, Xinjiang og Ningxia.

Hver region er befolket af hver sin etniske majoritet. Dertil kommer de administrative regioner Hong Kong og Macau, der på papiret er selvstyrende, samt Taiwan, der insisterer på selvstændighed.

Kina lægger desuden land til en af verdens ældste civilisationer, der går mere end 5000 år tilbage. I flere tusind år blev området, hvor Kina ligger i dag, ledet af skiftende dynastier, hvoraf det første var Shang-dynastiet, der dateres helt tilbage til 1600-tallet f.Kr.

I 1911 udbrød Den Kinesiske Revolution, der gjorde en ende på dynastiet og oprettede Republikken Kina. Efter en barsk borgerkrig overtog det kinesiske kommunistparti magten i 1949 og udråbte Folkerepublikken Kina.

Kommunistpartiet sidder stadig tungt på magten, og den nuværende præsident Xi Jinping ser ikke ud til at ville vige fra pladsen lige foreløbigt.

LÆS OGSÅ: Her er verdens 10 største byer

USA

United States Capitol i Washington D.C, USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. Her ses United States Capitol, hvor USAs kongres har sæde.

© Shutterstock
  • Areal: 9.372.610 kvadratkilometer
  • Indbyggere: 331.002.651
  • Officielt sprog: Engelsk

USA eller Amerikas Forenede Stater er en demokratisk forbundsrepublik med to kamre. Landet er inddelt i 50 delstater, 14 oversøiske territorier og et føderalt distrikt i form af Washington D.C., hvor regeringsbygningerne ligger.

Washington D.C. blev grundlagt som national hovedstad, efter de amerikanske kolonier vedtog uafhængighedserklæringen i 1776, hvormed USA løsrev sig fra Storbritannien og blev en selvstændig nation.

Solnedgang ved Grand Canyon

Grand Canyon er en dyb kløft i Arizona, USA, der er skabt ved, at Colorado-floden har skåret sig gennem jorden.

© Shutterstock

Med uafhængigheden ekspanderede amerikanske nybyggere længere og længere vestpå. Konsekvensen blev, at de indfødte stammer, der havde beboet området i flere tusind år, fik frataget deres ret til jorden.

I dag strækker USA sig hele vejen fra Appalacherne og Atlanterhavskysten i øst, over slettelandskaberne i den centrale del af landet, til bjergkæderne, ørkenlandskabet og Stillehavskysten i vest.

Brasilien

Brasília i Brasilien

Brasília er hovedstaden i Brasilien, og byen er Latinamerikas rigeste BNP. pr. indbygger.

© Shutterstock
  • Areal: 8.515.767 kvadratkilometer
  • Indbyggere: 212.559.417
  • Officielt sprog: Portugisisk

Den Føderative Republik Brasilien er verdens femte største land med et areal, der dækker næsten halvdelen af Sydamerika.

Mod vest grænser landet op til samtlige af Sydamerikas lande på nær Ecuador og Chile, og mod øst markerer en 7491 kilometer lang kyststrækning grænsen mellem Atlanterhavet og Brasilien.

I det nordlige Brasilien løber Amazonas’ mange floder gennem store områder med regnskov, der huser et mangfoldigt udvalg af plante- og dyrearter.

Luftfoto af Amazonas

I det nordlige Brasilien giver Amazonas-floden vand og liv til verdens største regnskov af samme navn.

© Shutterstock

Amazonas er dog truet af skovrydninger, hvilket både skader biodiversiteten og klimaet, eftersom fældning af regnskov medfører store CO2-udledninger.

Da portugiserne kom til Brasilien i 1500-tallet var området beboet af oprindelige folk. I mange år blev de oprindelige befolkninger sammen med afrikanske slaver sat til at dyrke sukkerrør, tobak og bomuld.

I 1822 løsrev Brasilien sig fra Portugal og dannede et konstitutionelt monarki. Det var dog først i 1888, at slaveriet blev afskaffet.

Året efter blev monarkiet væltet, og Brasilien udråbt til republik.