Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Læger årelader en hest for at finde kuren mod difteri.

Ældgammelt trick kan tvinge coronavirus i knæ

Børnedødeligheden var høj for 100 år siden. En af de mange årsager var sygdommen difteritis, der senere mødte sin banemand i koaguleret hesteblod. Lægerne opfandt en revolutionerende metode, som danske forskere lige nu undersøger nærmere for at bremse den nye coronavirus.

Statens Serum Institut

I sine skæve træsko så staldmesteren skeptisk til, da læger i hvide kitler åreladede en hest for otte liter blod.

Kuren mod difteritis - en ondartet epidemisk børnesygdom, som giver vejrtrækningsproblemer og læderagtig hud i svælget - var alfa og omega i begyndelsen af 1900-tallet i Danmark.

Lægerne på Statens Serum Institut i København vidste, at kolleger på Institut Pasteur i Paris nogle år tidligere var lykkedes med at skabe et immuniserings-serum.

Serum kommer fra plasma - en gullig, antistofrig væske - som udskilles fra blodlegemer, når blodet koagulerer - altså størkner.

I dette tilfælde fik lægerne serum fra heste, som havde overlevet difteri. Herefter gav de serummet intravenøst til mennesker, der led af difteri - eller var i risiko for at blive smittet med sygdommen. Metoden kaldes passiv immunisering.

Og i 1903 lykkedes det de danske læger at fremstille 8800 doser. Det er nu 117 år siden. Og nu skal samme ældgamle metode tvinge den nye coronavirus, SARS-CoV-2, i knæ.

© NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH

Den nye coronavirus kort fortalt

SARS-CoV-2 er en coronavirus. Den står bag de fleste af vinterens forkølelser, som generelt er i den harmløse ende. Men i sjældne tilfælde muterer coronavirus og smitter både dyr og mennesker. Det er her, virussen bliver farlig.

Den nye coronavirus er ukontrollabel og har en dødelighed på omkring 3,4 procent. Flere tusinde er døde på verdensplan. Derfor kalder WHO nu sygdommen en "pandemi".

De fleste mennesker, der er døde af sygdommen, har været ældre eller haft et svækket immunforsvar.

Virussen smitter mellem mennesker, og overføres primært gennem dråber, når en syg person hoster eller nyser. Smitte kan dog også ske gennem afføring.

Lars Østergaard, ledende overlæge på afdeling for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, er en af de forskere, der snart arbejder med passiv immunisering af corona-patienter.

"Vi håber på at finde immunitet hos raske personer, der er kommet sig ovenpå en coronavirus-infektion - og herefter give immuniteten til personer, der er smittede med coronavirus i tidlige stadier, så sygdommen ikke udvikler sig mere alvorligt," siger Lars Østergaard.

Immuniteten, patienter får fra passiv immunisering, kan vare fra uger til måneder, fortæller overlægen.

Der er nu over 120.000 personer på verdensplan, som er raske igen efter at have været smittet med den nye coronavirus, ifølge John Hopkins Institute.

Hvad har denne metode, som blev udviklet i slutningen af 1800-tallet i kampen mod difteri, at gøre med den, I skal til at teste mod den nye coronavirus?

"Princippet er præcis det samme. Dengang brugte lægerne heste. Men man kan overføre immunitet fra alle slags dyr - og mennesker. Samme metode blev fx også anvendt på svineinfluenza H1N1 og ebola," siger han.

Kapløbet om at komme først

De danske forskere er langt fra alene om at undersøge passiv immunisering.

John Hopkins Institute påbegynder snart lignende forsøg i Baltimore, USA, ligesom der forskes i passiv immunisering i New York og Japan.

I Kina har forskere i et forsøg på 275 patienter allerede testet effekterne af den ældgamle metode. Her viste 91 af patienterne bedring efter behandlingen.

Overlægen Lars Østergaard vil ikke udtale sig om, hvornår et serum kan være klar i Danmark, men fortæller, at forskningen går i gang i løbet af få uger - og tests på mennesker vil ske kort derefter.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

76 minutter
Medicin

Forskere: Snart kan du få børn med dig selv

3 minutter
Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul