Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Afføring i pilleform mod fedme
Medicin

Afføring i pilleform kan modvirke fedme

Fæces-piller med frysetørret afføring fra raske donorer kan hjælpe overvægtige med at tabe sig. Til marts skal pillerne testes på mennesker.

Man tager frisk afføring fra en sund og rask person. Blander det med et materiale, der beskytter bakterierne, og sorterer herefter diverse ufordøjede kostfibre og andet unødigt fyld fra. De værdifulde bakterier bliver tilbage. Udbyttet frysetørres og fyldes i piller.

Og så har man – måske – fremtidens mirakel-slankekur: Bæ-piller.

I USA skal et hold overvægtige forsøgspersoner fra marts og tre måneder frem indtage hhv. fæces-piller og et placebo.

Lovende resultater med mus

Forsøget udføres af forskere på Massachusetts General Hospital og er det første officielle, kliniske menneskeforsøg, der undersøger, om tarmfloraen fra normalvægtige kan hjælpe overvægtige med at tabe sig.

Tidligere har forsøg med mus vist, at afføring fra overvægtige får ellers normalvægtige mus til at tage på, mens afføring fra normalvægtige ser ud til at hjælpe overvægtige med at tabe sig – selvom alle musene fik den samme kost.

Positiv effekt på sclerose og Parkinsons

Overførsel af tarmflora fra en rask donor til en syg patient har efterhånden i noget tid været benyttet på mennesker med diarré. Metoden er først og fremmest bredt anerkendt som et effektivt våben mod den livstruende infektion Clostridium difficile, som hærger hospitalsgangene og kan være nærmest umulig at slippe af med for svagelige patienter.

Men fæces-transplantation har også vist potentiale for at afhjælpe en række andre onder, herunder så forskellige ting som Parkinsons, sclerose, diabetes, overvægt og endda angst og depression.

Piller foretrækkes

Behandlingen hedder officielt FMT, hvilket står for Fækal Mikrobiota Transplantation, og er indtil videre primært blevet udført ved at skyde blendet afføring direkte op i patientens tyktarm gennem anus. De fleste vil forståeligt nok hellere sluge en pille, så denne behandlingsmetode undersøges for tiden flere steder i verden.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul