Afføring i pilleform kan modvirke fedme

Fæces-piller med frysetørret afføring fra raske donorer kan hjælpe overvægtige med at tabe sig. Til marts skal pillerne testes på mennesker.

Afføring i pilleform mod fedme

Man tager frisk afføring fra en sund og rask person. Blander det med et materiale, der beskytter bakterierne, og sorterer herefter diverse ufordøjede kostfibre og andet unødigt fyld fra. De værdifulde bakterier bliver tilbage. Udbyttet frysetørres og fyldes i piller.

Og så har man – måske – fremtidens mirakel-slankekur: Bæ-piller.

I USA skal et hold overvægtige forsøgspersoner fra marts og tre måneder frem indtage hhv. fæces-piller og et placebo.

Lovende resultater med mus

Forsøget udføres af forskere på Massachusetts General Hospital og er det første officielle, kliniske menneskeforsøg, der undersøger, om tarmfloraen fra normalvægtige kan hjælpe overvægtige med at tabe sig.

Tidligere har forsøg med mus vist, at afføring fra overvægtige får ellers normalvægtige mus til at tage på, mens afføring fra normalvægtige ser ud til at hjælpe overvægtige med at tabe sig – selvom alle musene fik den samme kost.

Positiv effekt på sclerose og Parkinsons

Overførsel af tarmflora fra en rask donor til en syg patient har efterhånden i noget tid været benyttet på mennesker med diarré. Metoden er først og fremmest bredt anerkendt som et effektivt våben mod den livstruende infektion Clostridium difficile, som hærger hospitalsgangene og kan være nærmest umulig at slippe af med for svagelige patienter.

Men fæces-transplantation har også vist potentiale for at afhjælpe en række andre onder, herunder så forskellige ting som Parkinsons, sclerose, diabetes, overvægt og endda angst og depression.

Piller foretrækkes

Behandlingen hedder officielt FMT, hvilket står for Fækal Mikrobiota Transplantation, og er indtil videre primært blevet udført ved at skyde blendet afføring direkte op i patientens tyktarm gennem anus. De fleste vil forståeligt nok hellere sluge en pille, så denne behandlingsmetode undersøges for tiden flere steder i verden.