Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Barnløse mangler et vigtigt protein

Museforsøg afslører, at mangel på et særligt protein kan nedsætte chancen for at blive gravid. Opdagelsen kan betyde bedre behandling til ufrivilligt barnløse kvinder.

Helt op mod ti procent af kvinder i den fødedygtige alder lider af endometriose.

Det er en tilstand, som får vævet fra kanten af livmoderen til at brede sig til andre steder i kroppen, fx æggestokkene, bækkenet og indvoldene, og det kan både være smertefuldt og nedsætte chancen for at blive gravid.

Nu har forskere fra University of California fundet ud af hvorfor.

I museforsøg har de opdaget, at lidelsen er forbundet til mangel på et bestemt protein kaldet HDAC3. Proteinet kan være afgørende for, om et befrugtet æg sætter sig fast i livmoderen og får lov til at udvikle sig til et foster.

Mangel på HDAC3 forhindrer, at et befrugtet æg får lov at sætte sig fast på livmodervæggen.

© T.H. KIM ET AL./SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE 2019

Hos mus, som havde rigeligt af proteinet, satte ægget sig nemt fast i livmoderen, men hos mus, som manglede proteinet, fortsatte ægget bare gennem livmoderen uden at få kontakt til livmodervæggen, så det kunne sætte sig fast.

Disse mus kunne derfor ikke blive gravide.

Ny viden kan føre til kur

Forskerne mener, at proteinet regulerer aktiviteten af en hel række af gener, som tilsammen afgør livmoderens evne til at tage imod et befrugtet æg. Blandt andet undertrykker proteinet gener, der står for dannelsen af kollagen, som er de fibre, sener, hud og knogler er bygget op af.

Kvinder, som mangler HDAC3, danner derfor for meget kollagen i livmoderen, så den forhindres i at skabe de ændringer, som normalt fremkaldes af graviditet.

Den nye viden kan føre til nye behandlinger af ufrivilligt barnløse kvinder, ligesom den måske kan føre til en kur mod endometriose.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul