Shutterstock

Beskytter ansigtsmasker mod coronavirus?

Masker skal være af medicinsk standard for at beskytte mod coronavirus. Dem, du kan købe i butikkerne eller på nettet, vil oftest ikke være tilstrækkelige – og kan i værste fald være med til at sprede smitten, fordi de anvendes forkert.

Masker af medicinsk standard, f.eks. FFP3 eller N95, fanger i høj grad coronavirus fra luften. Den type masker dækker både mund og næse og slutter helt tæt til ansigtet. De kaldes også for åndedrætsværn.

Corona er dog ikke – som andre sygdomme kan være – luftbåren, så selve virus svæver ikke rundt og inficerer. Til gengæld findes coronavirus i såkaldte aerosoler; mikroskopiske dråber kropsvæske i form af slim eller snot. Dem bliver luften kortvarigt fyldt med, når en syg hoster eller nyser.

Brugt korrekt kan åndedrætsværn i den rette kvalitet forhindre, at virus i aerosolform slipper ind i kroppen gennem luftvejene.

Masker giver falsk tryghed

For de fleste er maskerne og åndedrætsværn – selv dem i medicinsk kvalitet – imidlertid ikke meget andet end falsk tryghed.

For det første kan coronavirus komme ind i kroppen på flere andre måder end med vejrtrækningen, som masken beskytter mod. Det sker f.eks. gennem overflader, en syg har rørt ved og afsat virus på. Eller hvor der er landet mikroskopiske aerosol-dråber. Når andre rører overfladen, samler de virus op på hænderne og får det ind i kroppen ved at røre sig selv i ansigtet.

Det er derfor, sundhedsmyndighederne opfordrer til hyppig håndvask eller håndsprit og grundig rengøring.

For det andet kan coronavirus slippe ind i kroppen gennem øjnene, hvor cellerne – i modsætning til huden – er levende og dermed gennemtrængelige for en virus, der lander på dem. Det er derfor, personale i tæt konkakt med syge i f.eks. Kina, bærer noget, der ligner dykkerbriller.

Endelig skal selv åndedrætsværn af medicinsk standard benyttes helt korrekt, før de virker. Det viste bl.a. udbruddet af coronavirussets fætter, SARS, i 2002 og 2003. Her blev sundhedspersonale beskyttet efter alle forskrifterne, alligevel smittet.

Det viste sig, at de ikke var blevet instrueret i, hvordan maskerne skulle fjernes efter brug. De tog bare fat i dem, hev dem af og smed dem ud. Dermed fik de viruspartikler fanget på maskens yderside på hænderne og inficerede sig selv den vej.

WHO anbefaler kun masker til syge og plejepersonale:

Video

Kvaliteten skal være høj

Mange masker i butikkerne og på nettet er uegnet til at beskytte mod vira.

En del sidder simpelthen ikke tæt nok til ansigtet. Det er den type masker, som patienter med luftvejssygdomme bliver udstyret med på hospitalerne. De benyttes også af f.eks. tandlæger, og er designet til at bremse dråber af kropsvæske ved udånding, eller når personen hoster eller nyser.

Andre masker filtrerer ikke små nok partikler. I februar 2020 viste billeder fra elektronmikroskoper, at coronavirus har en diameter på mellem 60 og 140 nanometer (nm). En nanometer er en milliardtedel meter. Et almindelige strå af hovedhår fra et menneske er 60.000 nm tykt. Så coronavirus kan slippe igennem selv meget små huller og meget fine filtre.

De europæiske standarder for filtre – FFP – er baseret på evnen til at stoppe partikler med en diameter på 300 nanometer eller større.

  • FFP1 stopper med sikkerhed mindst 80 %.
  • FFP2 stopper med sikkerhed mindst 94 %.
  • FFP3 stopper med sikkerhed mindst 99,95 %.

USA’s N95-standard svarer stort set til den europæiske FFP3.

Fordi coronasmitte ikke er luftbåren, men smitter gennem aerosoldråber, som er langt større end det enkelte virus, er sundhedspersonale i tæt kontakt med smittede tilstrækkeligt beskyttede af FFP3-masker.

Maskerne er dog både ubehagelige at have på og svære at trække vejret igennem. I sundhedssektoren må de maksimalt benyttes tre timer i træk.

© Shutterstock

Kan man klippe sin egen maske af en støvsugerpose?