Masker af medicinsk standard, f.eks. FFP3 eller N95, fanger i høj grad coronavirus fra luften. Den type masker dækker både mund og næse og slutter helt tæt til ansigtet. De kaldes også for åndedrætsværn.
Corona er dog ikke – som andre sygdomme kan være – luftbåren, så selve virus svæver ikke rundt og inficerer. Til gengæld findes coronavirus i såkaldte aerosoler; mikroskopiske dråber kropsvæske i form af slim eller snot. Dem bliver luften kortvarigt fyldt med, når en syg hoster eller nyser.
Brugt korrekt kan åndedrætsværn i den rette kvalitet forhindre, at virus i aerosolform slipper ind i kroppen gennem luftvejene.
Masker giver falsk tryghed
For de fleste er maskerne og åndedrætsværn – selv dem i medicinsk kvalitet – imidlertid ikke meget andet end falsk tryghed.
For det første kan coronavirus komme ind i kroppen på flere andre måder end med vejrtrækningen, som masken beskytter mod. Det sker f.eks. gennem overflader, en syg har rørt ved og afsat virus på. Eller hvor der er landet mikroskopiske aerosol-dråber. Når andre rører overfladen, samler de virus op på hænderne og får det ind i kroppen ved at røre sig selv i ansigtet.
Det er derfor, sundhedsmyndighederne opfordrer til hyppig håndvask eller håndsprit og grundig rengøring.