Shutterstock

Beskytter den gamle koppevaccine mod abekopper?

Kan abekopper forebygges med den samme vaccine, som udryddede koppevirus for årtier siden? Og er vaccinerede fra dengang stadig beskyttet?

Kopper har været en af de mest dødelige virussygdomme i menneskets historie og menes at have dræbt op mod 30 pct. af alle inficerede personer. Derfor blev et globalt vaccinationsprogram iværksat i 1959, og i 1980 kunne verdenssundhedsorganisationen WHO erklære sygdommen for udryddet.

Men nu er en lignende virus begyndt at sprede sig: abekopper.

Gammel vaccine er 85 pct. effektiv

Ligesom kopper tilhører abekopper poxvirus-familien. Forskere har udviklet en ny vaccine, kaldet Jynneos, som effektivt bekæmper abekopper.

Men udbuddet kan ikke følge med efterspørgslen, og derfor er det blevet foreslået at lade den gamle koppevaccine komme til undsætning.

Begge vacciner indeholder en poxvirus, kaldet vaccinia-virus, der normalt inficerer kvæg. Virussen bruges, fordi den er næsten uskadelig for mennesker, men stadig stimulerer immunforsvaret til at danne antistoffer, som generelt virker mod poxvirus).

Antistofferne er dermed effektive mod både kopper og abekopper.

Lægerne tøver dog med at anvende den gamle koppevaccine, da den modsat den nye variant indeholder levende virus.

Efter vaccinationen skal indsprøjtningsområdet derfor behandles med omhu, da alt som har været i kontakt med området – både tøj og plastre – kan sprede virussen.

Personer, der er vaccineret med koppevaccinen, er 85 pct. beskyttet mod abekopper i tre-fem år. Men derefter daler effekten, så hvis du blev vaccineret for over 40 år siden, er du ikke længere beskyttet.