Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

slangegift top
Medicin

De fem mest giftige stoffer

Selv mikroskopiske doser af disse giftstoffer er nok til at få et menneske til at falde død om.

Gift har altid været omgærdet af en vis mystik, men hvad er egentlig de mest giftige stoffer?

Rent videnskabeligt angives et stofs giftighed ofte i enheden LD50, som er et enhed for, hvor meget af et givent stof, der skal til for at slå halvdelen af en population ihjel – ofte mus.

5. Kviksølv

Kviksølv er det 80. grundstof i det periodiske system, og det er tidligere blevet brugt til tandlægefyldninger. Her er metallet relativt harmløst, men kviksølv kan være dødeligt giftigt afhængigt af, hvilken type kviksølv, der er tale om.

Organisk kviksølv er den farligste med en LD50-værdi på 1mg/kg, mens uorganisk kviksølv har en værdi på 100 mg/kg.

4. Polonium-210

Polonium-210 er en radioaktiv isotop, som bl.a. slog den russiske agent Alexander Litvinenko ihjel. Stoffet er ekstremt giftigt selv i mængder på under en milliardtedel af et gram.

Polonium 210 er et af de stoffer, der ikke retmæssigt kan vurderes ud fra sin LD50-værdi. For Polonium dræber ved at udsende radioaktivitet, som dræber kroppens celler – modsat giftige metaller som fx kviksølv, som dræber ved at interagere med kroppen.

3. Arsenik

Arsenik ligner til forveksling sukker, men man skal ikke lade sig narre af udseendet, for arsenik har en LD50-værdi på 13 mg/kg.

Stoffet er uorganisk og har tidligere været anvendt som rottegift. En arsenikforgiftning kan blandt andet komme ved at drikke vand med arsen, og symptomerne vil starte med en dundrende hovedpine. Forgiftningen vil skade blodkarrene og give brændende mavesmerter, opkastning og diarré.

2. Slangegift

De fleste slangers gift er en ubehagelig cocktail af mange forskellige proteiner. Proteinerne er ofte neurotoksiner, som hæmmer neuroner i hjernen og nervesystemet, og de kan fx lamme vores muskler.

Neurotoksinerne i slangegift har ofte en LD50-værdi på under 1 mg/kg.

I forhold til slangegift er det vigtigt at vide, hvor hurtigt giften virker, hvis man skal have en chance for at overleve.

1. Botulinumtoksin

Selv om nogle botulinumtoksiner bruges af kosmetikbranchen i fx botox er de ikke bare giftige, men verdens mest giftige stof. Botulinumtoksin er et protein, som har en LD50-værdi på 5 ng/kg – nanogram svarer til en milliardtedel af et gram.

Det giftige stof produceres af en ellers lille undselig organisme, nemlig bakterien Clostridium difficile, som fx kan være årsag til svære tarminfektioner.

Selv en ikke-dødelige dosis af dette stof kan gøre en mus lam i op til en måned.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

82 minutter
Polonium
Medicin

Gift: Når kemi dræber

2 minutter
Sygdomme

Forsker: Coronavirus redder flere, end den dræber

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul