Bilister har større risiko for at køre galt, hvis der opstår en overraskende situation samtidig med deres hjerteslag.
Det viser nye resultater fra University of Sussex i England. Forskerne lod forsøgspersoner tage en virtuel køretur i trafikken foran en computerskærm, mens deres hjerterytme blev målt.
Forsøgspersoner kørte oftere galt
Undervejs på turen dukkede der pludselig forhindringer op, som blev timet, så de nogle gange opstod præcis samtidig med hjerteslaget hos forsøgspersonerne og andre gange midt mellem to hjerteslag.
Reaktionsevnen viste sig at være så forringet under et hjerteslag, at forsøgspersonerne oftere kørte galt.
Hjerteslaget falder, når hjertet trækker sig sammen – en fase, som kaldes systolen. Når det sker, har det åbenbart en effekt på flere af vores hjernefunktioner.
Tidligere har forsøg foretaget af de samme forskere vist, at vores opfattelse af smerte bliver svagere under systolen, ligesom vi er dårligere til at huske ord, som præsenteres for os i samme øjeblik, hjertet slår.
Høj puls kan udgøre fare
Forskerne er ikke sikre på årsagen, men de retter deres mistanke mod såkaldte baroreceptorer, som sidder i de store blodårer.
Receptorerne aktiveres under systolen og sender besked om vores blodtryk til hjernen, og det virker forstyrrende på andre signaler.
De nye resultater viser, at det er en dårlig idé at sætte sig bag rattet lige efter træning, eller når vi er ophidsede, så pulsen er høj.