Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dit hjerteslag hæmmer reaktionsevnen

Det kan være en dårlig idé at sætte sig bag rattet lige efter en træning, eller hvis du er ophidset. Det er konklusionen i en nyere undersøgelse, hvor forskere målte hjerterytmen på en række forsøgspersoner under en virtuel køretur.

Shutterstock

Bilister har større risiko for at køre galt, hvis der opstår en overraskende situation samtidig med deres hjerteslag.

Det viser nye resultater fra University of Sussex i England. Forskerne lod forsøgspersoner tage en virtuel køretur i trafikken foran en computerskærm, mens deres hjerterytme blev målt.

Forsøgspersoner kørte oftere galt

Undervejs på turen dukkede der pludselig forhindringer op, som blev timet, så de nogle gange opstod præcis samtidig med hjerteslaget hos forsøgspersonerne og andre gange midt mellem to hjerteslag.

  • © Shutterstock

    HJERTESLAGET

    Hjerteslaget, også kaldet systolen, trækker hjertemusklen sammen ca. 60 gange i minuttet, når vi har almindelig hvilepuls.

Reaktionsevnen viste sig at være så forringet under et hjerteslag, at forsøgspersonerne oftere kørte galt.

Hjerteslaget falder, når hjertet trækker sig sammen – en fase, som kaldes systolen. Når det sker, har det åbenbart en effekt på flere af vores hjernefunktioner.

En uforudset situation i trafikken bliver endnu farligere, hvis den opstår samtidig med bilistens hjerteslag. I det øjeblik, hjertet slår, nedsættes reaktionsevnen.

© Shutterstock

Tidligere har forsøg foretaget af de samme forskere vist, at vores opfattelse af smerte bliver svagere under systolen, ligesom vi er dårligere til at huske ord, som præsenteres for os i samme øjeblik, hjertet slår.

Høj puls kan udgøre fare

Forskerne er ikke sikre på årsagen, men de retter deres mistanke mod såkaldte baroreceptorer, som sidder i de store blodårer.

Receptorerne aktiveres under systolen og sender besked om vores blodtryk til hjernen, og det virker forstyrrende på andre signaler.

De nye resultater viser, at det er en dårlig idé at sætte sig bag rattet lige efter træning, eller når vi er ophidsede, så pulsen er høj.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

43 minutter
Sygdomme

Nu smadrer vaccinerne corona: Vaccine stopper både sygdommen og smitten

4 minutter
Sygdomme

Alt, du skal vide om corona-mutationer

10 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul