Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er kunstige sødemidler kræftfremkaldende?

Påstanden om sødemidlers kræftfremkaldende effekt kan spores tilbage til 1996 og har siden skabt voldsom debat. Selvom stort set alle undersøgelser siden har frikendt midlet, er langtidseffekterne stadig relativt ukendte.

Shutterstock

Kunstige sødemidler er enten syntetiske eller naturlige stoffer, som har et kalorieindhold tilsvarende almindeligt sukker, men søder langt kraftigere. Derfor kan selv meget små doser gøre fx lightsodavand sødt uden at tilføre kalorier.

I 1996 påstod den amerikanske neurolog John Olney, at det kunstige sødemiddel aspartam var kræftfremkaldende. Argumentet var, at der siden godkendelsen af aspartam i 1981 var sket en stigning i antallet af hjernekræfttilfælde.

Både Coca-Cola Light og Zero er sødede med aspartam. Flere undersøgelser viser, at stoffet er ufarligt at indtage i rimelige mængder.

Det skabte en voldsom debat, men stort set alle undersøgelser har siden frikendt aspartam som kræftfremkaldende og over 100 sundhedsmyndigheder verden over tillader i dag sødemidlet i fødevarer.

Men mange forskere er også enige om, at langtidseffekterne på sundheden endnu ikke er tilstrækkeligt belyst.

© Shutterstock

Aspartam er et syntetisk sødemiddel, der er lige så kalorieholdigt som sukker – ca. 400 kcal pr. 100 gram – men 200 gange sødere.

Sødemidlerne undersøges stadig

Den 13 maj 2019 offentliggjorde Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), at de frem til den 13 september 2019 vil indsamle en række data om forskellige sødemidler.

Formålet med indsamlingen er at revurdere de sødemidler, der blev godkendt til brug i fødevarer før d. 20 januar 2009.

Læs også:

Planter

Er en grøn peberfrugt umoden?

0 minutter
Månen

Hvad er månesyge?

2 minutter
Batat
Kræft

Ny violet batat bekæmper kræft

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul