Firma sælger blod fra teenagere til ældre mennesker

En virksomhed fra San Francisco har igangsat et omdiskuteret forsøg. De sælger blod fra unge mennesker, så de kan bevise, at ungt blod gør dig ung. Forskere kritiserer forsøgene.

Firmaet Ambrosia sælger blod fra unge mennesker til ældre mennesker.

© Shutterstock

Det amerikanske firma Ambrosia tilbyder nu blod fra teenagere, og 600 personer har meldt sig til forsøget.

Formålet er, at ældre mennesker kan få et skud ungdom fra unges menneskers blod.

Forsøget er udelukkende kontrolleret af firmaet selv, og firmaet vil indsamle data fra forsøgspersonerne for at kunne måle på blodets virkning.

Ambrosia vil måle forskellige biomarkører, der er relateret til aldring, på hver patient før og en måned efter behandlingen, der koster 50.000 kr.

Blodet skal hentes fra blodbanker, hvorefter det får fjernet blodlegemer, så der kun er plasma tilbage. På den måde behøver donor og forsøgsperson ikke at have samme blodtype.

Idé kommer fra Stanford

Firmaet er grundlagt af den 32-årige læge Jesse Karmazin, og han forretningsidé stammer fra en Stanford-undersøgelse fra 2014, der påviser en fordel ved at få blod fra yngre individer:

Her fandt forskere ud af, at gamle mus, der havde fået blodplasma fra unge mus, klarede sig bedre i en rumlig hukommelsestest, end gamle mus, der havde fået blod fra andre gamle mus.

Ambrosia vil nu efterprøve forsøget på mennesker.

Stanford kritiserer forsøg

En række forskere kritiserer firmaet for bl.a. at mangle en kontrolgruppe, og for at patienterne selv finansierer forsøget – hvilket er en måde at undgå de amerikanske sundhedsmyndigheders regler for kliniske forsøg på.

Selv en neurolog bag det oprindelige Stanford-forsøg Tony Wyss-Coray udtrykker kritik.