Forskere: EPO har ingen effekt

De sidste 20 års heksejagt på dopingsyndere i Tour de France har været formålsløs. I hvert fald viser forskning, at indsprøjtninger med EPO ikke har nogen effekt på amatørryttere.

Doping

Tour de France-ryttere som Lance Armstrong og Floyd Landis er muligvis blevet udelukket fra cykelsporten uden grund. I hvert fald tyder forskning på, at EPO ikke har nogen præstationsfremmende effekt.

© shutterstock

Blandt dopingmidler har hormonet erythropoietin, bedre kendt som EPO, været det mest omtalte i de seneste par årtiers Tour de France-historie.

I 1998 blev hele det franske Festina-hold smidt ud af tour'en efter fund af stoffet, og den syvdobbelte amerikanske tour-vinder (1999-2005), Lance Armstrong, blev frataget sine Tour de France-titler efter anklager om doping med bl.a. EPO.

Ingen videnskabelig effekt af EPO

Men forskere fra Leiden Universitet i Holland sår tvivl om EPO's gavnlige virkning, når det kommer til sportspræstationer i topklassen som de, der kræves under Tour de France.

I en artikel i tidsskriftet British Journal of Clinical Pharmacology påpeger forskerne, at der ikke er nogen videnskabelig evidens for, at EPO er præstationsfremmende på en måde, som gavner cykelryttere.

Placeboryttere kører ligeså stærkt

Selvom EPO øger kroppens maksimale iltoptag, det såkaldte "VO2 max", har forskerne i forsøg med amatørryttere ikke fundet nogen forskel af betydning på ryttere, der fik EPO, og ryttere, der fik placebo.

Desuden er det ikke givet, at rytteren med den højeste VO2 max-værdi vinder.

Til gengæld er EPO med til at gøre blodet tykkere, hvilket øger risikoen for blodpropper.