Shutterstock
Menneskelige hudceller i mikroskopet

Forskere gør menneskelige hudceller 30 år yngre

En særlig cocktail af proteiner kan skrue tiden hele 30 år tilbage i menneskelige hudceller. Det viser en undersøgelse, hvor det også lykkedes forskerne at sparke gang i kollagen-produktionen og sårhelingen i de ældre celler.

Din hud er under konstant forandring.

Allerede fra du fylder 18 år, begynder en langsom aldringsproces, hvor dine celler gradvist producerer mindre af proteinerne kollagen og elastin. Og det gør din hud mere slap og rynket.

Men nu har forskere fra Barbraham Institute i Cambridge fundet en metode, der kan slette 30 års aldring fra vores hudceller og måske endda ændre måden, vi behandler alvorlige sår på i fremtiden.

Kendt cocktail skruer tiden tilbage

I undersøgelsen fra april 2022 brugte forskerne en særlig protein-cocktail kendt som Yamanaka-faktorerne.

Mirakelmagerne blev første gang opdaget af den japanske stamcelleforsker og nobelprismodtager Shinya Yamanaka i 2007.

Her afslørede han, at en gruppe på i alt fire forskellige proteiner kan bruges til at forvandle voksne hudceller til umodne og uspecialiserede celler - såkaldte stamceller.

Vi har for nyligt skrevet om, hvordan Yamanaka-proteinerne har tilbagerullet alderstegn i flere organer i mus. LÆS HISTORIEN HER!

Shinya Yamanaka

I 2012 modtog den japanske stamcelleforsker Shinya Yamanaka fra Kyoto University Nobelprisen i medicin for sin opdagelse af, hvordan modne hudceller kan reprogrammeres til uspecialiserede eller såkaldt pluripotente stamceller.

© Wikimedia Commons

Forvandlingen fra hudcelle til stamcelle tager omkring 50 dage. Men med Yamanakas metode mister cellerne også deres oprindelige funktion - de stopper altså med at opføre sig som hudceller.

Og det er et problem, hvis vi gerne vil bruge den særlige cocktail til at behandle mennesker.

Bare 13 dage var nok

I forsøget knækkede forskerne koden til, hvordan de kunne bruge Yamanaka-faktorerne til at tilbagerulle hudens aldring, uden at cellerne mister deres oprindelige funktion.

Forskerne indsamlede hudceller fra tre forskellige forsøgspersoner på omkring 50 år. Herefter udsatte de cellerne for protein-cocktailen i 13 dage, hvorefter de fjernede proteinerne, og lod cellerne gro videre alene.

Mikroskopi af en koloni af menneskeceller
© Wikimedia Commons

Stamceller er forvandlingens mestre

Stamceller er en særlig gruppe af celler, der er umodne og derfor kan udvikle sig til hvilken som helst af de 200 - 300 specialiserede celler i vores krop, fx hudceller. På billedet ses en mikroskopi af såkaldt pluripotente stamceller.
Den røde del af billedet viser den ene af de fire proteiner kendt som Yamanaka-faktorerne.

Da forskerne bagefter målte på forskellige kemiske markører i cellernes DNA, opdagede de, at de pludselig lignede hudcellerne på personer, der var 30 år yngre end forsøgsdeltagerne.

De behandlede celler opførte sig også som om, de var yngre: De producerede fx langt mere af det bindevævs-opbyggende kollagen. Og da forskerne placerede dem på et kunstigt sår i laboratoriet, lappede de åbningen langt hurtigere end de gamle celler.

Forskerne håber, at opdagelsen kan sparke gang i en helt ny behandling af fx brandsår, hvor én af fordelene er, at cellerne ikke bliver frastødt af patienternes krop, da cellerne netop er deres egne til at begynde med.