Shutterstock
LSD, psykedelisk, hallucinationer

Forskere skaber LSD uden bivirkninger

Forskere har udviklet en ny variant af det psykedeliske stof LSD, der kan have en gavnlig effekt på mentale lidelser uden at fremkalde skræmmende hallucinationer.

De seneste års medicinske forsøg med psykedelika-assisteret terapi peger på, at bevidsthedsudvidende stoffer som LSD, MDMA og svampestoffet psilocybin kan have en betydelig positiv effekt på mentale lidelser som stress, angst og svær depression.

Den bevidsthedsudvidende egenskab, som gør stofferne effektive i en terapeutisk sammenhæng, medfører dog typisk hallucinationer, der kan føles virkelighedstro og i visse tilfælde skræmmende.

Nu viser en ny undersøgelse, at det er muligt at opnå samme positive virkning ved potente stoffer som LSD – bare uden de uønskede bivirkninger.

LSD uden skræmmende hallucination

Kinesiske forskere har fremstillet seks stoffer, som ligner LSD i deres opbygning, men som virker mere målrettet i hjernen.

Konkret betyder det, at de LSD-lignende stoffer kun påvirker de receptorer i hjernen, som reducerer depressionen, men ikke aktiverer de receptorer, som er skyld i hallucinationerne.

Indtil videre er stofferne kun testet på mus, men med meget lovende resultater.

Resultaterne kan bane vejen for psykedeliske medikamenter i fremtiden, der er blottet for de forvrængede sanseindtryk, som kan virke afskrækkende på patienter.

Adfærd i mus kan oversættes til mennesker

Forskerne har brugt mus i undersøgelsen, fordi mus udviser en karakteristisk adfærd, som forskerne kan “oversætte” til symptomer på henholdsvis depression og hallucination hos mennesker.

Under indflydelse af bevidsthedsudvidende stoffer kan mus stivne. Når det sker, oplever musen noget, der minder om depression i mennesker. Hvis musen derimod udviser pludselig hovedrysten, oplever den noget svarende til hallucination.

Ved at nærstudere musenes adfærd lykkedes det forskerne at finde frem til den alternative LSD, der får musene til at stivne mindst muligt, samtidig med at de ikke udviser hovedrysten.

Terapiform bliver mere tilgængelig

Medicinske forsøg har de seneste år vist, at bevidsthedsudvidende stoffer har et markant potentiale til lindring af mentale lidelser, når patienter indtager dem i trygge omgivelser, i en korrekt dosering og under vejledning af en professionel psykoterapeut.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer, at ca. 5 pct. af den voksne verdensbefolkning lider af depression. Det svarer til ca. 280 millioner mennesker.

Forskerne håber, at hallucinationsfri LSD vil kunne udbrede psykedelika-assisteret terapi til en større gruppe mennesker. Samtidig ville det gøre terapien billigere, da ikkehallucinerende patienter kræver mindre opsyn.