De seneste års medicinske forsøg med psykedelika-assisteret terapi peger på, at bevidsthedsudvidende stoffer som LSD, MDMA og svampestoffet psilocybin kan have en betydelig positiv effekt på mentale lidelser som stress, angst og svær depression.
Den bevidsthedsudvidende egenskab, som gør stofferne effektive i en terapeutisk sammenhæng, medfører dog typisk hallucinationer, der kan føles virkelighedstro og i visse tilfælde skræmmende.
Nu viser en ny undersøgelse, at det er muligt at opnå samme positive virkning ved potente stoffer som LSD – bare uden de uønskede bivirkninger.
LSD uden skræmmende hallucination
Kinesiske forskere har fremstillet seks stoffer, som ligner LSD i deres opbygning, men som virker mere målrettet i hjernen.
Konkret betyder det, at de LSD-lignende stoffer kun påvirker de receptorer i hjernen, som reducerer depressionen, men ikke aktiverer de receptorer, som er skyld i hallucinationerne.
Indtil videre er stofferne kun testet på mus, men med meget lovende resultater.
Resultaterne kan bane vejen for psykedeliske medikamenter i fremtiden, der er blottet for de forvrængede sanseindtryk, som kan virke afskrækkende på patienter.