TEK Image/Getty Images

Giftsvampe og gensakse dræber dødsbakterier

De klassiske former for antibiotika vil snart mis­te al virkning, så der er brug for at tænke i helt nye baner, hvis ikke lægeverdenen skal bombes tilbage til middelalderlige tilstande.

Verden over udvikler forskere lige nu nye former for antibiotika, som bakterierne umuligt kan gøre sig resistente overfor. Her er de 3 mest lovende bud.

1. Bakterier bekæmpes med bakterier

Det amerikanske militær har fundet frem til rovbakterien Bdellovibrio bacteriovorus, der lever af at infiltrere og æde andre bakterier indefra – deriblandt de multiresistente.

Sådan et angreb er svært at udvikle resistens imod, da der skal mere end en enkelt heldig mutation til at danne en effektiv forsvarsmekanisme.

Bdellovibrio bacteriovorus lever af at infiltrere og æde andre bakterier indefra.

© Alfred Pasieka/Photolibrary/Getty Images

2: Nanosvamp suger giften til sig

© Shutterstock

En forskergruppe fra University of California San Diego har udviklet nanopartikler, der kan sprøjtes ind i blodbanen på en patient. Partiklerne er forklædt som røde blodlegemer, hvilket lokker bakteriernes giftstoffer til sig.

Nanopartiklerne suger giften til sig, så den ikke gør skade i kroppen. Men medicinen slår ikke bakterien ihjel, og derfor har den ingen grund til at forsøge at udvikle resistens.

3: Virus gør bakterier sårbare igen

Bakteriofager sætter sig på bakteriecellens overflade og sprøjter sit arvemateriale ind for at erstatte bakteriens dna.

© Thierry Berrod/Mona Lisa Production/Science Photo Library

Med genteknikken CRISPR kan forskerne finde og fjerne de gener, der skaber resistens i bakterierne.

Forskerne vil hægte CRISPR på såkaldte bakteriofager – en særlig type virus, som er specialiseret i at overtage bakterieceller.

Virussen sprøjter CRISPR ind i resistente bakterier og gør dem sårbare over for antibiotika igen.

Læs også: Resistente bakterier - så farlige er de!