Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glemt bakterie kan redde millioner af liv

En hidtil ukendt jordbakterie fundet i Nordirland kan blive forskernes nye våben mod fire af de farligste typer af multiresistente bakterier.

Shutterstock

Multiresistente ­bakterier er en af verdens største sundhedstrusler, og beregninger viser, at de alene i Europa vil koste 1,3 millioner mennesker livet frem til år 2050.

Nu får forskerne hjælp fra uventet kant i kampen mod de ­farlige mikroorganismer. Et inter­nationalt forskerhold har fundet en ukendt bakterietype i jorden i Nordirland. Den nye bakterie kan bekæmpe multiresistente bakterier.

Blev brugt som medicin i oldtiden

Forskerne var inspireret af lokale skrifter og overleveringer, som beskriver, hvordan keltiske præster i oldtiden behandlede forskellige lidelser ved at presse jord pakket ind i bomuld mod det syge sted – hvad enten det drejede sig om tandpine eller infektioner.

Forskerne undersøgte flere jordtyper fra området, både sur mosejord og basisk jord fra græsarealer, og i den basiske jord fandt de bakterien. I laboratoriet udsatte de den for en række forskellige andre bakterier, og det viste sig, at den kunne stoppe væksten af flere multiresistente arter.

Forsøg viser, at den nyopdagede bakterie (mørk cirkel) danner giftstoffer, som fortrænger MRSA-bakterier (lys cirkel viser MRSA-frit område, rundt om denne ses MRSA-bakterier).

© G Quinn/Swansea University

Faktisk var den effektiv mod fire ud af de seks bakterier, som topper listen over farlige multiresistente bakterier. En af dem er MRSA, som er et stort problem på hospitaler og plejehjem, fordi den er livstruende for personer, der i forvejen er svækkede eller har et nedsat immunforsvar.

Forskerne ved endnu ikke, hvordan den nyfundne bakterie dræber de farlige bakterier, men når de finder frem til de stoffer, som udfører tricket, er vejen banet for livsvigtige nye antibiotika.

Læs også:

coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

42 minutter
Twee mensen hebben seks onder de dekens
Sex

INTIMZONEN: Tænker mænd på sex hvert 7. sekund?

1 minut
Coronavirus
Medicin

TEST: Tjek din viden om coronavirus

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul