Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Glemt bakterie kan redde millioner af liv

En hidtil ukendt jordbakterie fundet i Nordirland kan blive forskernes nye våben mod fire af de farligste typer af multiresistente bakterier.

Shutterstock

Multiresistente ­bakterier er en af verdens største sundhedstrusler, og beregninger viser, at de alene i Europa vil koste 1,3 millioner mennesker livet frem til år 2050.

Nu får forskerne hjælp fra uventet kant i kampen mod de ­farlige mikroorganismer. Et inter­nationalt forskerhold har fundet en ukendt bakterietype i jorden i Nordirland. Den nye bakterie kan bekæmpe multiresistente bakterier.

Blev brugt som medicin i oldtiden

Forskerne var inspireret af lokale skrifter og overleveringer, som beskriver, hvordan keltiske præster i oldtiden behandlede forskellige lidelser ved at presse jord pakket ind i bomuld mod det syge sted – hvad enten det drejede sig om tandpine eller infektioner.

Forskerne undersøgte flere jordtyper fra området, både sur mosejord og basisk jord fra græsarealer, og i den basiske jord fandt de bakterien. I laboratoriet udsatte de den for en række forskellige andre bakterier, og det viste sig, at den kunne stoppe væksten af flere multiresistente arter.

Forsøg viser, at den nyopdagede bakterie (mørk cirkel) danner giftstoffer, som fortrænger MRSA-bakterier (lys cirkel viser MRSA-frit område, rundt om denne ses MRSA-bakterier).

© G Quinn/Swansea University

Faktisk var den effektiv mod fire ud af de seks bakterier, som topper listen over farlige multiresistente bakterier. En af dem er MRSA, som er et stort problem på hospitaler og plejehjem, fordi den er livstruende for personer, der i forvejen er svækkede eller har et nedsat immunforsvar.

Forskerne ved endnu ikke, hvordan den nyfundne bakterie dræber de farlige bakterier, men når de finder frem til de stoffer, som udfører tricket, er vejen banet for livsvigtige nye antibiotika.

Læs også:

Medicinsk teknologi

Forskere vil give blinde synet igen

14 minutter
Kræft

Vacciner knækker kræften

12 minutter
Multiresistente bakterier
Sygdomme

Nyt våben mod resistente bakterier

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul