Joan Nichols/Uni. of Texas

Grise har fået kunstigt dyrkede lunger

Fire grise har fået udskiftet deres ene lunge med en kunstig erstatning. Dyrene levede fint med deres nye organer, og succes’en giver forskere håb om, at vi kan dyrke nye organer til mennesker indenfor en overskuelig fremtid.

For første gang er det lykkedes at udskifte lunger hos grise med kunstigt dyrkede organer.

Et forskerhold fra University of Texas Medical Branch i USA skabte de kunstige lunger ved at udtage lunger fra grise og rense dem for celler, så der kun var en struktur af proteiner tilbage. Strukturen brugte de som skelet for de nye organer.

Herefter udtog forskerne celler fra lunger og blodårer hos de grise, som skulle modtage de nye lunger.

I en bioreaktor fik cellerne lov at vokse på skelettet, og efter 30 dage blev de kunstigt dyrkede lunger opereret ind i grisene.

Bioreaktorer er apparater, der giver celler mulighed for at udvikle sig. De forsyner cellerne med de nødvendige næringsstoffer.

Fire grise fik udskiftet deres venstre lunge med en ny. Forskerne lod grisene leve i henholdsvis ti timer, to uger, en måned og to måneder.

Ved at dissekere grisene efterfølgende kunne forskerne se, hvordan de nye organer udviklede sig over tid.

Mennesker skal have 3D-printede lunger

Resultaterne viste, at lungerne ikke blev afstødt af grisenes immunforsvar, men hurtigt dannede forbindelse til grisenes naturlige blodkredsløb, så de nye lunger modtog ilt og næringsstoffer.

De gode resultater giver håb om, at kunstigt dyrkede lunger kan blive en løsning for mennesker inden for ti år.

Her vil skelettet til lungerne ikke komme fra en organdoner, men være skabt ved hjælp af 3D-print.

Metoden kan både løse problemet med mangel på organer og modvirke, at de transplanterede organer afstødes af patienternes immunforsvar.