Hår på hjernecellerne afgør din vægt

Små, hårlignende tråde kaldet cilier på nervecellerne hjælper os med at regulere appetitten.

© National Institutes of Health (NIH) / Creative Commons

Hjerneforskere har længe kendt til nogle små, hårlignende udvækster på nervecellerne, såkaldte cilier. Deres funktion har dog været en gåde. Nu kaster en ny undersøgelse lys over mysteriet.

Forskere fra University of California i USA har eksperimenteret med nerveceller i petriskåle, og de mener, at de små udvækster har forbindelse til et protein, der styrer fedme.

Kan føre til svær overvægt

Proteinet hedder MC4R, og tidligere undersøgelser har vist, at mutationer i det gen, der koder for proteinet, kan føre til svær overvægt.

Proteinet findes i cilier på nerveceller, som kontrollerer vores appetit, men de muterede udgaver af proteinet kan ikke nå ud i de små hår.

I cilierne arbejder MC4R sammen med et andet protein, ADCY3, som også har betydning for vores appetit. Når forskerne forhindrede de to proteiner i at mødes, blev deres forsøgsmus overvægtige.

© R. Bansal & N. Berbari

Har mange flere funktioner

Forskerne mener derfor, at samspillet mellem de to proteiner i cilierne er afgørende for nervecellernes kontrol over appetitten.

Og cilierne kan også være hjemsted for mange andre vigtige processer. Fx har andre opdaget, at cilier inde­holder proteiner, der reagerer på signalstoffet dopamin, og at cilier også selv sender kemiske signaler ud i rummet mellem nervecellerne.