Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© National Institutes of Health (NIH) / Creative Commons
Medicin

Hår på hjernecellerne afgør din vægt

Små, hårlignende tråde kaldet cilier på nervecellerne hjælper os med at regulere appetitten.

Hjerneforskere har længe kendt til nogle små, hårlignende udvækster på nervecellerne, såkaldte cilier. Deres funktion har dog været en gåde. Nu kaster en ny undersøgelse lys over mysteriet.

Forskere fra University of California i USA har eksperimenteret med nerveceller i petriskåle, og de mener, at de små udvækster har forbindelse til et protein, der styrer fedme.

Kan føre til svær overvægt

Proteinet hedder MC4R, og tidligere undersøgelser har vist, at mutationer i det gen, der koder for proteinet, kan føre til svær overvægt.

Proteinet findes i cilier på nerveceller, som kontrollerer vores appetit, men de muterede udgaver af proteinet kan ikke nå ud i de små hår.

I cilierne arbejder MC4R sammen med et andet protein, ADCY3, som også har betydning for vores appetit. Når forskerne forhindrede de to proteiner i at mødes, blev deres forsøgsmus overvægtige.

© R. Bansal & N. Berbari

Har mange flere funktioner

Forskerne mener derfor, at samspillet mellem de to proteiner i cilierne er afgørende for nervecellernes kontrol over appetitten.

Og cilierne kan også være hjemsted for mange andre vigtige processer. Fx har andre opdaget, at cilier inde­holder proteiner, der reagerer på signalstoffet dopamin, og at cilier også selv sender kemiske signaler ud i rummet mellem nervecellerne.

Læs også:

Mennesket

Ny opdagelse: Dit skelet er levende

16 minutter
Eksperter svarer på spørgsmål om coronavirus
Sygdomme

Forstå coronavirus på få minutter: Her er alle begreberne

8 minutter
Sundhed

Videnskabens dom: Så mange timer bør du sove hver nat

9 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul