Halvdelen af Jordens befolkning er nærsynet i 2050

Forskere mener, at mangel på udendørsaktiviteter ødelægger vores evne til at se langt.

Nærsynet

Flere bliver konstateret nærsynede end nogensinde før, og hvis tendensen fortsætter, vil hver anden være nærsynet i 2050.

Det konkluderer en gruppe forskere støttet af Brien Holden Vision Institute efter at have undersøgt tal fra hele verden.

Forskerne har valideret og sammenlagt data fra 145 mindre undersøgelser af forekomsten af nærsynethed blandt i alt 2,1 millioner forsøgspersoner.

Forskerne observerede, at antallet af nærsynede er steget siden år 2000, hvor der var omkring 1,5 milliarder nærsynede, frem til i dag, hvor der er omkring 2 milliarder nærsynede i verden.

Fortsætter stigningen som forskerne forudser, vil 4,75 mia. være nærsynede i år 2050 – hvilket til den tid formodes at svare til omkring halvdelen af Jordens befolkning.

Læs også: Hvad er en epidemi?

Gå mere ud

Forklaringen kan meget vel ligge i den moderne livsstil, hvor vi primært opholder os indendørs.

Forskerne kan ikke bevise en direkte sammenhæng mellem skærmarbejde og nærsynethed - til gengæld kan de med sikkerhed sige, at to timer udendørsophold hver dag sænker risikoen for at udvikle nærsynethed væsentligt.

Forskerne forklarer, at der er uenighed om, hvorvidt den positive effekt ved at opholde sig udenfor skyldes, at man ser længere udenfor, eller at sollys udløser en kemisk, gavnlig reaktion i øjet.

To timer er nok

Men den positive effekt er tydelig, understreger de.

”… Der er en udbredt accept af det faktum, at det har en beskyttende effekt at tilbringe mindst to timer udenfor,” siger Kovin Naidoo til Huffington Post.

De to timer udendørs om dagen virker beskyttende uanset, hvad du laver resten af dagen – så et kontorjob eller læsetungt studie kan opvejes af to timers ophold udenfor.

Af samme årsag er forekomsten af nærsynethed især utroligt høj blandt asiatiske børn, som ofte studerer dagen lang og ikke opmuntres til at lege udenfor.

Blandt unge voksne er andelen af nærsynede i mange asiatiske lande nu på over 80 procent.