Hvad er graviditet uden for livmoderen?

Hvordan kan man få en graviditet uden for livmoderen, og giver det en større risiko for at abortere?

Uterus illustration

Under ægløsningen frigøres det modne æg fra æggestokken, som i princippet ligger frit i bughulen. Æggelederens ene ende ligger imidlertid som en slags tragt hen over den og opfanger ægget. Ved hjælp af fimrehår føres ægget gennem æggelederen til livmoderen.

Undervejs befrugtes det af mandens sæd, som trænger op i æggelederen, og det befrugtede æg sætter sig derefter fast i livmoderens slimhinder, som udgør de perfekte rammer for den videre udvikling af fosteret til et lille barn.

I cirka en til to procent af alle graviditeter sætter det befrugtede æg sig imidlertid fast allerede i æggelederen, og det giver anledning til en graviditet uden for livmoderen.

I sjældne tilfælde fortsætter ægget helt ud i livmodermunden, før det sætter sig fast, mens det i andre ekstreme tilfælde befrugtes i selve æggestokken og enten fæstner sig her eller ligefrem “falder ud” i bughulen og fortsætter sin udvikling mellem tarmene eller de indre organer.

I alle disse tilfælde havner det befrugtede æg i et ugæstfrit miljø, der ikke kan understøtte den komplicerede udvikling, det skal gennemgå. Derfor ender stort set alle graviditeter uden for livmoderen med en abort.

I halvdelen af tilfældene forløber aborten efter en graviditet uden for livmoderen af sig selv og uden komplikationer, idet ægget efter få uger afstødes som ethvert andet fremmedlegeme. I andre tilfælde etablerer ægget sig i vævet og vokser ind i det, efterhånden som fosterudviklingen skrider frem.

Efter fem til otte uger vil det typisk medføre smerter og blødninger, og hvis der ikke gribes ind fx ved at fjerne fosteret ved en kikkertoperation, kan det være risikabelt for kvindens helbred.

En sjælden gang går det godt

Der findes kun få eksempler på, at en graviditet uden for livmoderen ender med forløsning af et velskabt barn, og det sker altid ved kejsersnit.

I et dokumenteret tilfælde fra Australien i 2008 blev et barn født til termin efter en graviditet i æggestokken. Samme år i England blev et barn født 12 uger før terminen efter at have udviklet sig i fedtdepoterne mellem tyktarmens folder.