Hyperaktivt center får os til at stamme

To hjernecentre, placeret i hver sin side af frontallappen, styrer vores tale. Går deres samarbejde galt, begynder vi at stamme.

Her styres vores tale
© Anatomography

Omkring én procent af alle voksne stammer. Og nu er forskerne ved at opklare hvorfor.

Flere undersøgelser peger på, at stammen skyldes en forstyrrelse i samarbejdet mellem to hjerne­centre, som er placeret i hver side af frontallappen.

I venstre hjernehalvdel styrer centeret vores talebevægelser, mens det tilsvarende center i højre hjernehalvdel hæmmer tale.

Scanning afslører hyperaktivitet

Nu har forskere ved Max Planck-instituttet i Tyskland hjerneskannet stammere, mens de forestillede sig, at de udtalte måneders navne.

En kontrolgruppe blev bedt om det samme. Resultaterne viste, at der hos stammerne opstod hyper­aktivitet i det højre hjernecenter, som hæmmede aktiviteten i det venstre.

Hos ikke-stammerne var aktiviteten langt mere balanceret.

Inferior frontal gyrus

Inferior frontal gyrus

Fejlen skal findes til højre

Forklaringen på stammen skal derfor formentlig findes i højre hjernehalvdel.

Skanningerne afslørede også, at stammerne havde et særligt aktivt bundt nervetråde, som udgår fra det højre hjernecenter. Jo mere en forsøgsperson stammede, desto højere var aktiviteten i nervebundtet.

Med stor sandsynlighed er det netop disse nervetråde, som bringer hæmmende signaler fra højre til venstre hjernehalvdel, og som derfor er årsagen til stammen.