Her styres vores tale
© Anatomography

Hyperaktivt center får os til at stamme

To hjernecentre, placeret i hver sin side af frontallappen, styrer vores tale. Går deres samarbejde galt, begynder vi at stamme.

Omkring én procent af alle voksne stammer. Og nu er forskerne ved at opklare hvorfor.

Flere undersøgelser peger på, at stammen skyldes en forstyrrelse i samarbejdet mellem to hjerne­centre, som er placeret i hver side af frontallappen.

I venstre hjernehalvdel styrer centeret vores talebevægelser, mens det tilsvarende center i højre hjernehalvdel hæmmer tale.

Scanning afslører hyperaktivitet

Nu har forskere ved Max Planck-instituttet i Tyskland hjerneskannet stammere, mens de forestillede sig, at de udtalte måneders navne.

En kontrolgruppe blev bedt om det samme. Resultaterne viste, at der hos stammerne opstod hyper­aktivitet i det højre hjernecenter, som hæmmede aktiviteten i det venstre.

Hos ikke-stammerne var aktiviteten langt mere balanceret.

Inferior frontal gyrus

Inferior frontal gyrus

Fejlen skal findes til højre

Forklaringen på stammen skal derfor formentlig findes i højre hjernehalvdel.

Skanningerne afslørede også, at stammerne havde et særligt aktivt bundt nervetråde, som udgår fra det højre hjernecenter. Jo mere en forsøgsperson stammede, desto højere var aktiviteten i nervebundtet.

Med stor sandsynlighed er det netop disse nervetråde, som bringer hæmmende signaler fra højre til venstre hjernehalvdel, og som derfor er årsagen til stammen.