Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan en blære springe?

Ifølge myten døde astronomen Tycho Brahe, fordi han holdt sig for længe, og blæren sprang. Men er det overhovedet muligt?

En sund og rask blære kan ikke springe, bare fordi personen holder sig alt for længe. Men det kan være skadeligt at forhindre blæren i at lette trykket, hvis det sker for ofte.

Dels gør overbelastningen til sidst blæren slap, så den ikke længere kan tømmes helt, dels stiger risikoen for smertefulde blære- eller urinvejsinfektioner – et problem, der især er kendt hos langturschauffører.

Blæren er et fleksibelt hulorgan:

Blæren udvider sig når den er fyldt med urin. En voksen blære kan indeholde op til en halv liter tis ad gangen. Behovet for at urinere forekommer allerede, når blæren er fyldt cirka halvvejs op. Små nerveceller på indersiden af urinblæren sender impulser til hjernen, som så får musklerne i urinrøret til at åbne sig.

© Ken Ikeda madsen & Shutterstock

Tissetrang opstår, når nerveceller på indersiden af blæren sender besked til hjernen om, at den er ved at være fuld.

For fortsat at holde sig kræver det en bevidst beslutning om at spænde den lukkemuskel, der sidder mellem blæren og urinlederen.

Hvis personen forsøger at klemme sammen på trods af smerterne i blæren, vil nervesystemet til sidst overhøre ordren, og så tisser vedkommende i bukserne.

Blæren beskytter sig selv mod at springe:

  • © Ken Ikeda madsen & Shutterstock

    Nerveceller på indersiden af blæren (rød cirkel) registrerer, når den er ved at være fuld. Via rygmarven sendes besked til hjernen, der oplever tissetrangen.

  • © Ken Ikeda madsen & Shutterstock

    Hjernen beslutter, om der er mulighed for at tisse nu. Er der ikke det, sender den besked til lukkemusklerne om at holde på vandet.

  • © Ken Ikeda madsen & Shutterstock

    Lukkemusklerne parerer ordre og kniber sammen i lang tid. Til sidst giver de dog efter og lader vandet, inden blæren tager skade.

I enkelte ekstreme tilfælde er blæren hos meget berusede personer bristet, når alkoholen har sat alle normale kropslige funktioner ud af spil – herunder fornemmelsen af tissetrang.

Ud over dybt berusede personer risikerer mennesker med en kunstig blære lavet af fx tarmvæv at sprænge blæren. Her er receptorerne, der registrerer, hvor meget væske der er i blæren, sat ud af kraft.

Derfor er det afgørende, at patienterne selv holder nøje øje med, hvor meget de drikker, så de ved, hvornår det er tid.

Hvis en blære springer, løber urinen ud i bug-hulen. Det er smertefuldt, men typisk ufarligt, fordi lægerne i dag efterfølgende kan pumpe væsken ud og lappe skaden.

Den danske astronom Tycho Brahe døde pludseligt i 1601. Forskere undersøgte i 2010 hans skelet og fandt, at årsagen formentlig var en blæreinfektion.

© Ken Ikeda madsen & Shutterstock

Læs også:

Sygdomme

Unge og voksne bliver også ramt hårdt af coronavirus

5 minutter
Kultur

10 gode streamingoplevelser, du kan kalde undervisning

6 minutter
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

45 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul