Kong Charles møder kritik: Er fortaler for kontroversiel behandling

Englands nye konge har i årevis været fortaler for alternativ medicin og blev for få år siden protektor for en organisation, der skal fremme homøopati. Forstå, hvorfor behandlingen møder kritisk blandt forskerne her.

Han er netop blevet udnævnt til at være Englands nye monark som den ældste person i landets historie.

Og selvom Kong Charles III i forvejen er kendt for at trække et spor af opsigtsvækkende sager efter sig, kaster den nye titel nu ekstra lys over regentens fortid.

Et af de kontroversielle emner, der igen dukker op i verdens medier, er kongens mangeårige historie som fortaler for alternative behandlinger. Og særligt hans udnævnelse i 2019 som protektor for en stor global organisation kaldet the Faculty of Homeopathy, der arbejder for at udbrede behandlingen homøopati over hele kloden.

Men hvad er homøopati? Og hvorfor advarer forskere mod behandlingen? Få svarerne her.

Kong Charles har været fortaler for alternativ medicin helt siden 1980 og lancerede i allerede i 1993 The Foundation for Integrated Health, der arbejdede for at udbrede alternative behandlinger i England. Da han i 2019 blev protektor for en stor global homøopati-organisation mødte det kritik fra forskere, som mente, at det var direkte modstridende med anbefalingerne fra de britiske sundhedsmyndigheder.

© Wikimedia Commons

Har 250 millioner tilhængere

Hvert år bliver flere hundrede millioner mennesker behandlet af homøopater, som mener, at små dråber eller piller med et aktivt stof kan kurere symptomer, som stoffet selv fremkalder i større doser.

Det kan fx være et afskrab af fnatinficeret hud, der fortyndes i ekstremt store mængder vand og herefter skal få bumser til at forsvinde.

Det kan også være meget små doser af et kvalmefremkaldende stof, der bruges til at behandle kvalme blandt kræftpatienter. Eller et stof, der giver udslæt, som i en fortyndet udgave skulle få de røde, kløende plamager til at forsvinde.

Men selvom den alternative behandlingsform allerede blev grundlagt tilbage i år 1796 af den tyske læge Samuel Hahnemann og indgår i det offentlige sundhedssystem i flere lande, mangler vi stadig de helt grundlæggende videnskabelige beviser for homøopatiens effekt.

Forskere advarer kronisk syge

På verdensplan er der ellers blevet udført flere hundrede undersøgelser af homøopati på mennesker. Enkelte forsøg er endda også kommet frem til, at de fortyndede stoffer virker bedre end det rene ingenting på visse sygdomme.

Men mange af forsøgene er behæftede med alvorlige fejl og lever derfor ikke op til videnskabens mest grundlæggende regler.

I flere af forsøgene har forskerne fx ikke brugt kontrolgrupper til at sikre, at de positive resultater ikke bare er en konsekvens af placeboeffekten. Og at det ikke bare er patienternes egen forventning til behandlingen, der har en lindrende effekt.

Alternativ medicin
© Shutterstock

Læs også:

I 2015 udgav Det australske nationale forskningsråd for medicin og sundhed en stor metaanalyse, hvor de gennemgik 1800 undersøgelser af homøopatisk behandling.

Kun 225 af undersøgelserne var troværdige nok til overhovedet at indgå i analysen og forskerne endte med at konkludere, at der ikke er solide beviser for, at homøopati kan behandle én eneste sygdom.

Forskerne bag rapporten advarede endda direkte kronisk syge imod at bruge homøopatisk behandling imod sygdomme, som er alvorlige eller kan blive det, da patierne risikerer at sætte helbredet på spil, hvis de vælger homøopatisk behandling frem for en dokumenteret medicinsk behandling.

Et valg, der ifølge flere undersøgelser kan være forbundet med lavere overlevelsesrate blandt fx kræftpatienter.

Du kan læse meget mere om homøopati og de fejlbehæftede forsøg LIGE HER.