I den tredje uge af graviditeten bliver fundamentet til menneskekroppen støbt dybt inde i livmoderen. På det tidspunkt er fosteret stadig en rund celleklump. I klumpens indre begynder cellerne at opdele sig i lag, der senere udvikler sig til ryghvirvler, torso og hjerte.
Det er det vigtigste øjeblik i fostrets udvikling – og det mest ukendte. Nu har forskere skabt kunstige fostre, der gør det muligt at studere den afgørende periode, hvor kroppens grundsten lægges.
Metoden gør forskerne i laboratoriet i stand til at imitere fosterets udvikling de første 21 dage.
Bedriften skaber grobund for en kur mod barnløshed og medfødte sygdomme, men rejser samtidig svære spørgsmål om, hvornår livet egentlig begynder.
Livets vigtigste fase er ukendt
I det øjeblik en sædcelle befrugter et æg, begynder celledelingsprocessen, der henover ni måneder skaber et menneskebarn.
Omkring syv dage inde i graviditeten indkapsler det mikroskopiske forstadie til et foster sig i slimhinden på kvindens livmodervæg, hvor celleklumpen gemmer sig indtil omkring den 28. dag.
Allerede efter 16-17 dage begynder en altafgørende proces kaldet gastrulering,. Her går fostret groft sagt fra at være en mikroskopisk, uorganiseret kugle til en individuel organisme.
Gastrulering blev allerede i 1983 omtalt som "den vigtigste tid i dit liv" af den sydafrikanske biolog Lewis Wolpert. Her omrokerer fosteret sine celler og begynder at fordele dem i tre såkaldte kimblade, der ni måneder senere udgør nerver, muskler og organer. Under gastruleringen opstår også en række fosterdefekter, der enten fører til spontane aborter eller medfødte sygdomme.
Fosterets udvikling inde i livmodervæggen er umulig at undersøge, og siden opfindelsen af reagensglasbehandling i 1970’erne har det kun været lovligt at holde fostre i live uden for kroppen i op til 14 dage – altså før gastruleringen begynder. Derfor bliver perioden fra dag 14-28 beskrevet som den menneskelige udviklings sorte boks.
Lægernes sparsomme viden om processen stammer fra samlinger af sjældne vævsprøver som fx Carnegie Collection of Embryology, der rummer fostre fra hver dag i den menneskelige fosterudvikling.
I laboratoriet har forskerne været nødt til at undersøge gastrulering gennem forsøg med aber, mus og zebrafisk. Indtil nu.
Kunstigt foster åbner sort boks
Efter flere års dyreforsøg har biologer på University of Cambridge for første gang udviklet kunstige fostre, der imiterer centrale elementer af menneskets første udviklingstrin helt frem til dag 21 i graviditeten.
Fostrene kaldes gastruloider og er opbygget af stamceller fra befrugtede æg, der er i overskud ved fertilitetsbehandling. Fosterstamcellerne er pluripotente, hvilket betyder, at de kan udvikle sig til stort set alle de ca. 200 forskellige celletyper i den voksne menneskekrop.
Cellerne lægges i små petriskåle fyldt med en nøje afstemte mikstur af nærings-, vækst- og signalstoffer, som snyder stamcellerne til at tro, at de udgør et foster trygt fæstnet i livmoderen.