Shutterstock
VACCINATION

3 gode grunde til at blive vaccineret

Der er mange gode argumenter for at blive vaccineret – og ingen imod. Bivirkningerne ved MFR-vaccinen er fx helt ubetydelige sammenlignet med selve børnesygdommene.

1. Du bliver beskyttet fuldt ud

Med et lille stik er du eller dit barn beskyttet mod sygdomme, der kan være livstruende. MFR-vaccinen beskytter fx mod mæslinger – en sygdom, der fører til hjernebetændelse hos én ud af 2500.

MFR-vaccinerede har mindst 97% sikkerhed for ikke at blive smittet med mæslinger, fåresyge eller røde hunde.

Immunforsvaret bliver ikke stærkere af naturlig smitte, som nogle fejlagtigt tror. Vaccination giver samme immunitet over for en virus eller bakterie, som man får ved at gennemleve sygdommen.

2. Du løber en mindre risiko

Forskerne har ikke registreret et eneste dødsfald, der var en direkte følge af vaccination, og alvorlige bivirkninger er uhyre sjældne.

Ved MFR-vaccinen er de mest almindelige gener ømhed og let feber, og 5% af de vaccinerede får udslæt på huden i nogle få dage.

Til sammenligning er risikoen ved de sygdomme, som vaccinerne beskytter imod, langt større. Mæslinger kostede fx 89.780 menneskeliv på verdensplan i 2016.

3. Du hjælper de svageste

Vacciner indeholder enten døde eller svækkede dele af virusser og bakterier og er derfor helt ufarlige for raske mennesker.

For kræftpatienter og andre med et svækket immunforsvar kan vaccination derimod godt udgøre en risiko, men de nyder til gengæld godt af, at andre bliver vaccineret.

Jo større andel af befolkningen, der bliver vaccineret, jo mindre er smittefaren for dem, der ikke selv kan blive vaccineret. Princippet kaldes gruppeimmunitet, og ved at blive vaccineret er du altså med til at hjælpe andre.