4 sygdomme vi kan behandle med cannabis

Forskere har opdaget, at cannabis måske rummer den nye kur mod alvorlige sygdomme som sklerose og alzheimer. Stoffet viser også potentiale til at lette en lang række andre lidelser.

© BestStockFoto, Shutterstock

En række europæiske lande, deriblandt Danmark, Tyskland og Holland, har allerede indført medicinsk cannabis under forskellige restriktioner, og stadigt flere lande godkender, at cannabis­stoffer bliver afprøvet i medicinske forsøg.

Forskernes nyeste undersøgelser afslører det store potentiale i den kontroversielle plante, og snart kan specialdesignede cannabismidler måske kurere alvorlige sygdomme helt uden bivirkninger.

1. Demens/alzheimer

Glemsomhed og hukommelsestab er konsekvenserne for 47 millioner mennesker på verdensplan, hvis hjerneceller er angrebet af demens eller alzheimer.Proteinet beta­amyloid klumper sig sammen i cellerne og skaber en dødelig betændelse.

Men i laboratorietvirker det euforiserende molekyle fra cannabis, kaldet THC, tilsyneladende til at kurere syge hjerneceller fra at dø af alzheimer. Når forskerne drypper THC ned i petriskåle med hjerneceller påført demens, får stoffet hjernecellernes klumper af protein til at gå i opløsning, mens betændelsen i cellerne forsvinder.

Hvis THC viser sig at have samme helbredende virkning på demensramte hjerneceller i syge mennesker, som stoffet har i laboratoriet, kan cannabisstoffet måske kurere sygdommen helt.

2. Kræft

Kvalme og smerter er bare nogle af bivirkningerne ved kemoterapi, men cannabis har en positiv virkning på begge gener.

På nuværende tidspunkt er der ikke nok videnskabelige beviser på, at stoffet THC har en direkte effekt på selve kræften, men fordi THC er smertelindrende og øger appetitten, hjælper stoffet kræftpatienter med at genvinde deres styrke efter den hårde kemobehandling.

Derfor virker kombinationen af kemoterapi og medicinsk cannabis til at være den mest effektive behandling mod en af vor tids allerstørste plager.

3. Multipel sklerose

Patienter med multipel sklerose (MS) lider af muskelstivhed, kramper og smerter, fordi deres nervesystem langsomt bliver nedbrudt.

Mundsprayen Sativex, der indeholder THC og cannabidiol fra cannabisplanten, er blevet godkendt til behandling af disse symptomer. Forsøg viser, at den forsinker den kroniske sygdoms udvikling, forbedrer bevægeligheden og reducerer nedbrydelsen af centralnervesystemet.

4. Tourettes syndrom

Et pludseligt slag med hånden, underlige ansigtsgrimasser og upassende udråb er hverdag for folk med Tourettes syndrom. De ufrivillige sammentrækninger i muskulaturenog ufrivillige lyde er også kendt som tics.

Forskerne ved stadig ikke, hvad der præcis skyldes Tourettes syndrom. Derfor er der heller ikke fundet en direkte behandling af sygdommen.

I forsøg virker det dog til, at THC giver patienterne færre verbale og fysiske tics, men man kan endnu ikke forklare videnskabeligt, hvorfor cannabis dæmper symptomerne.