Sukker smadrer åreforkalkning

Åreforkalkning er én af de største dræbere i verden - men nu har forskere formået at opløse de livsfarlige kolesterol-propper i blodårerne med et kendt sukkerstof. Kolesterolet forsvinder ud af kroppen med urinen.

Åreforkalkning top

Ca. 30% af alle dødsfald i verden skyldes hjerte-kar-sygdomme. Og åreforkalkning er den største, enkeltstående dræber i kategorien.

Nu har et internationalt forskerhold imidlertid formået at opløse åreforkalkningens ophav - kolesterol - i tilstoppede musearterier. Midlet? Sukkerstoffet cyclodextrin, der bl.a. er kendt som tilsætningsstof i medicin og visse amerikanske fødevarer.

Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet Science Translational Medicine og har potentiale til at redde millioner af menneskeliv.

HVAD ER ÅREFORKALKNING?

? Åreforkalkning er fedt- og kalkaflejringer, der sætter sig som en fedtet grød på indersiden af blodårerne og med tiden stivner til fast bindevæv, såkaldt plak. Plakdannelsen kan føre til nedsat blodgennemstrømning og blodpropper.

|

Åreforkalkning på hovedpulsåren, aorta, kan være livsfarligt.

? Kolesterol er ét af kroppens fedtstoffer og indgår bl.a. i produktionen af cellemembraner, kønshormoner og D-vitamin. Fedtholdig kost kan imidlertid få mængden af kolesterol i blodet til at stige så meget, at stoffet aflejrer sig i blodkarrene – og fører til åreforkalkning.

? Cyclodextrin består af en række sukkermolekyler, der kan udledes af stivelse, og som er gode til at indkapsle og opløse andre stoffer.

Sukkerstof halverer åreforkalkning

I forsøget fodrede forskerne mus, der havde genetisk disposition for åreforkalkning, med kolesterolholdig mad. Samtidig sprøjtede de cyclodextrin ind under huden på dem.

Forskerne ved endnu ikke, hvordan cyclodextrinen helt præcist virker, men mener, at sukkerstoffet er med til at styrke immunforsvarets ædeceller, makrofagerne, og deres evne til at transportere og ødelægge kolesterol.

Musene i forsøget ophobede ikke alene mindre kolesterol i arterierne, de fik også reduceret den allerede eksisterende mængde med 45% og øgede udskilningen af fedtstoffet gennem urinen.

Næste skridt: Menneskeforsøg

Efterfølgende testede forskerne cyclodextrin på en celleprøve fra en åreforkalket menneskeblodåre, og resultatet var tilsvarende positivt.

Næste skridt er nu at undersøge sukkerstoffets effekt og bivirkninger til bunds igennem menneskeforsøg.

Forskerne er optimistiske, da cyclodextrin allerede er godkendt til brug i mennesker og bl.a. anvendes til at opløse medicin i kroppen og til at fjerne kolesterol fra amerikanske fødevarer som mayonnaise, smør og slik.

Nanopartikler skal også bekæmpe åreforkalkning

Ud over forsøg med organiske sukkerstoffer er forskerne også i gang med at opfinde kunstige nanopartikler, der kan hjælpe kroppen med at udslette åreforkalkning. Læs mere i vores artikel: