Atombomber udløser ikke kun gigantiske eksplosioner og glohede temperaturer, men også store mængder radioaktiv stråling. Faktisk udgør strålingen 15 pct. af energiudløsningen fra en atombombe.
Radioaktiv stråling kan påføre en række skader på kroppen afhængigt af intensiteten – lige fra hårtab og svækkelse af immunforsvaret til ødelæggelse af dna, celler, blodkar og organer.
Strålingen består bl.a. af radioaktivt jod, hvilket gør skjoldbruskkirtlen særligt sårbar. Kirtlen optager konstant jod til at fremstille vigtige hormoner, men den kan ikke skelne mellem stabile og radioaktive varianter.
Bliver kroppen udsat for radioaktivt jod, optages det derfor i skjoldbruskkirtlen, hvilket bl.a. øger risikoen for at udvikle kræft.
Piller holder strålingen ud af kroppen
Den radioaktive jod kan dog holdes på afstand med piller. Højdosis-jodtabletter på mindst 50 mg indeholder stabilt jod i form af kaliumjodid, der mætter skjoldbruskkirtlen med jod. På den måde bliver kroppen forhindret i at optage den radioaktive variant, der i stedet bliver udskilt via nyrerne.
Jodtabletter beskytter dog ikke mod andre radioaktive stoffer fra atomudslip, fx cæsium-137 og strontium-90, og pillerne vil derfor ikke give en fuldstændig dækning i tilfælde af et radioaktivt udslip.