Hårkur til skaldede er på trapperne

Godt nyt til mænd, der er tynde i toppen: Forskere kan have en kur mod hårtab klar inden for en meget overskuelig fremtid.

© Shutterstock

Tindingerne bliver højere og højere, og midterskilningen udvider sig med kurs mod nakken. Tab af hår kommer for de fleste mænd med alderen – ofte med irritation og såret forfængelighed til følge.

Men nu kan løsningen på mændenes problem med hår vise sig at være på trapperne.

Kur mod hårtab fundet ved et tilfælde

Ved et tilfælde er forskere på Columbia University faldet over et stof, der kan få hår til at gro hurtigere og kraftigere.

Vores hårsække er enten aktive eller i dvale, og når mange er i dvale, bliver vi tynde på toppen.

Det nye stof virker ved at påvirke enzymer i hårsække, som er inaktive, og det kan derved “vække” det sovende hår. Stoffet hæmmer de såkaldte Janus kinaser, også kaldet JAK. Det sætter gang i hårsækkenes naturlige opvågningsproces – blot med større hastighed.

Video

Ved at hæmme et bestemt enzym, kan forskerne få hår til at gro.

Mus elsker hårkur

Indledende forsøg på mus har været meget succesfulde. Skaldede mus blev behandlet i fem dage med hårkur. I løbet af de næste ti dage groede der nyt og tykkere hår ud, mens de ubehandlede mus forblev skaldede.

De to stoffer, der allerede er på markedet, har virket over al forventning på mus.

To af de såkaldte JAK-hæmmende stoffer, som kan aktivere hårsækkene igen, er allerede i brug. Det ene (Ruxolitinib) bliver brugt mod blødersygdomme, og det andet (Tofacitinib) bruges mod leddegigt.

Hjælper også kræftpatienter med hårtab

Medikamenterne er forsøgsvist blevet testet på menneskehår, og der er tegn på, at de virker. Nu skal flere forsøg skabe større viden om, hvor meget det kan afhjælpe skaldethed.

Hvis JAK-hæmmende stoffer kommer på markedet, er det ikke kun skaldede mænd, som kan drage fordel af det. Også kræftpatienter i kemobehandling og personer med sygdomme, hvor deres immunsystem angriber hårsækkene, kan få håret igen.