P-pille top

Hormonel prævention øger risikoen for depression

Der er en tydelig sammenhæng mellem brug af hormonel prævention som for eksempel p-piller og en forøget risiko for klinisk depression. Det viser ny stor dansk undersøgelse, der har indsamlet data fra over en million kvinder.

6. oktober 2016 af Nanna Vium

Kvinder, der bruger hormonel prævention som p-piller, p-ringe, mini-piller, p-plastre eller hormonspiraler har markant højere risiko for at blive ramt af depression – og den relative risiko stiger, jo yngre kvinden er.

Det viser en ny, stor dansk registerundersøgelse fra Københavns Universitet, som netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry.

Risiko stiger med 40 procent

Forskerne bag undersøgelsen har gennemgået data fra en million danske kvinder i alderen 15-34 år over en 13-årig periode for at undersøge, hvad der sker med kvinder, når de begynder på hormonel prævention.

Og det samlede resultat viser, at kvinder i aldersgruppen fra 15-34 år generelt har en 40 procent forøget risiko for klinisk depression seks måneder efter opstart på hormonelle præventionsformer.

Kunstige hormoner påvirker hjernen

Hos teenagepiger i alderen mellem 15-19 år er sammenhængen ekstra markant. Her forøges risikoen med hele 80 procent, hvis de begynder på p-piller.

Øjvind Lidegaard, en af verdens førende eksperter inden for området og seniorforfatter bag undersøgelsen, forklarer, at hormonel prævention indeholder to kunstige kvindelige kønshormoner, som svarer til kvindens egen østrogen og progesteron.

De kunstige kønshormoner påvirker de samme centre i hjernen, som påvirkes af de naturlige kønshormoner. Hos nogle kvinder udløser det en depression – særligt i teenagealderen, hvor man i forvejen er følsom over for hormonelle ændringer.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.