Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kvinde i respirator

Hvad er en respirator?

Når luftvejssygdomme sætter lungerne under pres, kan en respirator redde liv.

Shutterstock

Hvad er en respirator?

En respirator er en særlig maskine, der hjælper alvorligt syge mennesker med at trække vejret og ilte blodet. Respiratoren bliver derfor brugt til at behandle luftvejssygdomme som fx KOL og alvorlig lungebetændelse.

Respiratoren er den seneste tid kommet i spotlyset, da lungemaskinen også kan hjælpe de corona-patienter, der havner på intensivafdelingerne.

Respirator behandler akut lungesvigt

Behovet for respirator opstår, når coronavirus breder sig til de fint forgrenede nedre dele af lungerne, de såkaldte alveoler, hvor udvekslingen af luftarter med kroppen finder sted.

Alveolernes reaktion på infektionen er at udskille væske og celler som en del af kroppen immunrespons. Selv om de er med til at bekæmpe sygdommen, kan de i sidste ende kvæle patienten, fordi de forhindrer ilt i at slippe fra lungerne over i blodbanen og CO2 i at passere den anden vej.

De hårdest ramte corona-patienter kan derfor udvikle den livsfarlig tilstand akut lungesvigt (ARDS), hvor behandling med respirator er nødvendig.

patient-i-respirator
© Shutterstock

Sådan virker en respirator

En respirator hjælper alvorlige syge patienter med at trække vejret og ilte blodet.

 • Systemet opfanger iltbesvær

  Tegnene på akut lungesvigt er åndenød samt mindsket iltspænding og øget CO2 i blodet.

 • Patienten får bedøvelse

  Skal patienten i respirator, er det under bedøvelse og efter et skud muskelafslappende middel.

 • Iltslange indføres

  En slange føres ind gennem munden og ned i luftrøret, i lægesprog bliver patienten intuberet.

 • Respirator støtter vejrtrækningen

  Slangen tilsluttes respiratoren, som trykker varmefugtet og evt. iltberiget luft ned i patientens lunger.

Bivirkninger ved respirator

Hos nogle patienter kan en respirator give skader på patientens allerede pressede lunger. Det kaldes VILI eller ventilator-induced lung injury.

Forskere har påvist mindst fire måder, som patienter risikerer at tage skade af respiratoren på. Det sker fx ved såkaldt barotrauma, når det forøgede tryk i luften skader de mindste luftrum i lungerne - de såkaldte alveoler.

I værste fald kan VILI forværre patientens alvorligt tilstand og medføre døden.

Risikoen for VILI forøges af, at patienter med fx coronavirus ligger lang tid i respirator, i gennemsnit ti dage og nogle gange meget længere.

Opgørelser over dødsraten for corona-patienter i respirator varierer meget på tværs af hospitaler og lande. Variationen dækker formentlig dels forskellige tilgange til brug af respirator, men også i høj grad forskelle i, hvordan tallene er opgjort. Og uden respirator ville en endnu større procentdel formentlig miste livet.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul