Shutterstock
Kvinde i respirator

Hvad er en respirator?

Når luftvejssygdomme sætter lungerne under pres, kan en respirator redde liv.

Hvad er en respirator?

En respirator er en særlig maskine, der hjælper alvorligt syge mennesker med at trække vejret og ilte blodet. Respiratoren bliver derfor brugt til at behandle luftvejssygdomme som fx KOL og alvorlig lungebetændelse.

Respiratoren er den seneste tid kommet i spotlyset, da lungemaskinen også kan hjælpe de corona-patienter, der havner på intensivafdelingerne.

Respirator behandler akut lungesvigt

Behovet for respirator opstår, når coronavirus breder sig til de fint forgrenede nedre dele af lungerne, de såkaldte alveoler, hvor udvekslingen af luftarter med kroppen finder sted.

Alveolernes reaktion på infektionen er at udskille væske og celler som en del af kroppen immunrespons. Selv om de er med til at bekæmpe sygdommen, kan de i sidste ende kvæle patienten, fordi de forhindrer ilt i at slippe fra lungerne over i blodbanen og CO2 i at passere den anden vej.

De hårdest ramte corona-patienter kan derfor udvikle den livsfarlig tilstand akut lungesvigt (ARDS), hvor behandling med respirator er nødvendig.

patient-i-respirator
© Shutterstock

Sådan virker en respirator

En respirator hjælper alvorlige syge patienter med at trække vejret og ilte blodet.

Systemet opfanger iltbesvær

Tegnene på akut lungesvigt er åndenød samt mindsket iltspænding og øget CO2 i blodet.

Patienten får bedøvelse

Skal patienten i respirator, er det under bedøvelse og efter et skud muskelafslappende middel.

Iltslange indføres

En slange føres ind gennem munden og ned i luftrøret, i lægesprog bliver patienten intuberet.

Respirator støtter vejrtrækningen

Slangen tilsluttes respiratoren, som trykker varmefugtet og evt. iltberiget luft ned i patientens lunger.

Bivirkninger ved respirator

Hos nogle patienter kan en respirator give skader på patientens allerede pressede lunger. Det kaldes VILI eller ventilator-induced lung injury.

Forskere har påvist mindst fire måder, som patienter risikerer at tage skade af respiratoren på. Det sker fx ved såkaldt barotrauma, når det forøgede tryk i luften skader de mindste luftrum i lungerne - de såkaldte alveoler.

I værste fald kan VILI forværre patientens alvorligt tilstand og medføre døden.

Risikoen for VILI forøges af, at patienter med fx coronavirus ligger lang tid i respirator, i gennemsnit ti dage og nogle gange meget længere.

Opgørelser over dødsraten for corona-patienter i respirator varierer meget på tværs af hospitaler og lande. Variationen dækker formentlig dels forskellige tilgange til brug af respirator, men også i høj grad forskelle i, hvordan tallene er opgjort. Og uden respirator ville en endnu større procentdel formentlig miste livet.