Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu skal malariavaccine redde liv

750.000 børn i Kenya, Ghana og Malawi skal nu modtage længeventet vaccine mod malaria. Håbet er, at den nye vaccine kan redde hundredtusindvis af liv.

Hvert år tager den frygtede malariaparasit livet af knap en halv million mennesker – hovedsagligt i verdens fattigste egne.

I 18 år har forskere forsøgt at finde en vaccine, der kan sætte en stopper for den smitsomme, sværmende dræber. Og nu presser forskerne kanylen i bund.

Den lovende og længeventede vaccine - kaldet RTS,S - mod malaria er nu for første gang taget i brug i Kenya - og nogle måneder forinden i henholdsvis Ghana og Malawi.

Vaccinen skal testes over en periode på tre år i netop Kenya, Ghana og Malawi og indgår i et vaccineprogram for børn.

Verdenssundhedsorganisationen WHO forventer, at 360.000 børn i Kenya over de næste tre år vil modtage malariavaccinen, mens tallet ligger på 750.000 for alle tre alle lande.

Kræver fire stik

WHO står bag uddeling af vaccinen RTS,S.

Den har i lukkede laboratorieforsøg virket med relativt stor effekt: 40 procent af de vaccinerede i forsøgene blev immune over for malaria.

Det største problem ved vaccinen er, at den skal gives i fire doser.

De første tre bliver givet med en måneds mellemrum, mens den fjerde gives 18 måneder senere. En disciplin, der kan vise sig svær at udføre i fattige egne.

Den mest lovende

RTS,S er blot én i en række af vacciner, der sigter mod at forebygge malaria. Men vaccinen er den mest udviklede og den mest lovende.

Håbet er, at den i kombination med myggespray og myggenet kan blive en effektiv modstander for den myggebårne parasitsygdom.

Succesraten af vaccinationerne i de tre lande afgør, om vaccinen skal rulles ud i større skala og i flere lande.

Læs også:

Lægemidler

Svindel gav vacciner et blakket ry

20 minutter
Lægemidler

Ny vaccine beskytter mod malaria

2 minutter
Vaccination
Lægemidler

Mæslingeudbrud raser – vaccinér dine børn nu

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul