Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vacciner fører ikke til autisme

Massiv undersøgelse: Vaccine giver IKKE autisme

Der er absolut ingen sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme. Det slår en omfattende undersøgelse fra danske Statens Serum Institut fast. Forskerne håber nu, at 20 års misinformation og ubegrundet frygt - baseret på én forfalsket videnskabelig rapport - endelig kan udryddes.

Shutterstock

Det danske Statens Serum Institut (SSI) har netop offentliggjort den mest omfattende undersøgelse af sammenhængen mellem MFR-vaccinen og autisme nogensinde. Og konklusionen er krystalklar: Der er absolut ingen påviselig sammenhæng mellem vaccinationen og autisme.

Det danske forskerhold baserer deres resultater på undersøgelser af hele 657.461 børn, fulgt gennem 13 år fra 2000 til 2013.

Af de i alt 657.461 børn fik 6.517 børn i løbet af undersøgelsens forløb diagnosticeret autisme, og diagnoserne var forholdsmæssigt ligeligt fordelt mellem børn, der havde modtaget MFR-vaccinen, og børn som ikke var blevet vaccineret.

”Autisme forekom lige hyppigt iblandt de børn, der var blevet MFR-vaccineret, og de i alt 31.619 børn, der ikke var. Derfor må vi konkludere, at MFR-vaccinen ikke giver øget risiko for at udvikle autisme,” siger seniorforsker Anders Hviid fra SSI.

WHO har placeret de såkaldte anti-vaxxere på listen over de 10 største trusler mod menneskeheden i 2019
www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019

Svindel skabte frygt

Den fejlagtige kobling mellem MFR-vaccinen og autisme skyldes ét enkelt engelsk forskningsprojekt fra 1998, hvor 12 børn blev undersøgt af et hold med den britiske læge Andrew Wakefield i spidsen.

Siden er hans forskning blevet tilbagevist, og undersøgelse efter undersøgelse har modbevist, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og autisme.

De netop offentliggjort resultater fra Statens Serum Institut er da heller ikke enestående.

Faktisk kunne Statens Serum Institut allerede i 2002 offentliggøre resultaterne af et stort studie af 537.303 børn, som konkluderede præcis det samme: Der er ingen påviselig sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme-diagnoser.

Alligevel har frygten for autisme i stigende grad bidt sig fast i store dele af den vestlige verden - ikke mindst drevet frem af kendte mediepersoner på de sociale medier.

Konsekvensen har blandt andet været, at antallet af mæslingetilfælde i Europa tredoblet inden for det seneste år.

Derfor må vi konkludere, at MFR-vaccinen ikke giver øget risiko for at udvikle autisme
Seniorforsker Anders Hviid, SSI

Et lille svindelnummer med stor effekt

 • 1998 - Løgnen fødes

  På trappen foran London’s Royal Free Hospital offentliggør et hold af forskere med læge Andrew Wakefield i spidsen de chokerende resultater af to års research: Der er en direkte sammenhæng mellem MFR-vaccinen og autisme hos børn.

  Den officielle rapport publiceres året efter i det anerkendte medicinske tidsskrift The Lancet.

  Studiet har undersøgt 12 børn som et casestudie, hvilket vil sige, at rapporten og resultaterne bygger på udvalgte testpersoner, som interviewes, undersøges og testes ud fra en allerede defineret teori - i dette tilfælde at MFR-vaccinen bidrager til autisme.

  Fra første færd møder rapportens metoder, resultater og konklusioner omfattende kritik i videnskabelige kredse.

 • © Wikimedia Commons

  2002 - Frygten breder sig

  Blot fire år efter Wakefields optræden på trappen foran London’s Royal Free Hospital slår en britisk undersøgelse fast, at "næsten 50% af de praktiserende læger melder om forældre, der udtrykker modvilje mod at få deres børn vaccineret".

  En af årsagerne til frygten er de mange kendte personer fra særligt underholdningsbranchen, som kaster sig ind i kampen mod vaccinationer.

  Blandt de mere prominente er:

  Donald Trump
  Jim Carrey
  Robert De Niro
  Jenny McCarthy
  Kirstie Alley
  Alicia Silverstone
  Charlie Sheen

 • 2004 - Opbakningen forsvinder

  10 af de oprindelige 13 medforfattere til Wakefields rapport trækker deres støtte til resultaterne tilbage.

  Det gør de i en artikel i The Lancet under overskriften "Retraction of an interpretation", og essensen er, at de ikke mener, at rapporten understøtter den konklusion, Andrew Wakefield holder fast i - nemlig at der er en kobling mellem MFR-vaccinen og autisme.

 • 2007 - Nettet strammes om Wakefield

  Den engelske styrelse for patientsikkerhed, General Medical Council, indleder en officiel undersøgelse af tre af lægerne bag undersøgelsen fra 1998 - herunder Andrew Wakefield.

  Baggrunden er blandt andet vedholdende avis-skriverier om forfalskede forsøgsdata og økonomiske særinteresser koblet til Wakefields research.

  Andrew Wakefield forlader England og slår sig ned i Texas, USA.

 • © Shutterstock

  2010 - Dømt "uhæderlig" og frataget retten til at praktisere

  Efter tre års kulegravning - i januar 2010 - har GMC konklusionen klar:

  Alle tre læger er skyldige i videnskabelig uredelighed, og GMC slår fast, at Andrew Wakefield har "misbrugt sin position", og at han i sagen har opført sig "uetisk", "uansvarligt" og "uhæderligt".

  Som en konsekvens fratages Andrew Wakefield og endnu en læge efterfølgende retten til at praktisere medicin i England.

 • 2010 - Wakefields resultater trækkes tilbage

  Straks efter offentliggørelsen af GMC's konklusioner, trækker The Lancet endelig den oprindelige videnskabelige artikel tilbage.

  "Lancet 12", som den videnskabelige artikel nu er døbt, fjernes fra The Lancet, men dermed er tidsskriftet ikke færdige med Wakefield.

  Til New York Times forklarer The Lancet, at baggrunden for tilbagetrækningen også skal findes i Andrew Wakefields hemmeligholdte økonomiske interesser:

  "En del af udgifterne til dr. Wakefields research blev betalt af advokater for forældre, der havde til hensigt at sagsøge producenterne af vaccinen. Dr. Wakefiled havde desuden i 1997 patenteret en alternativ mæslinge-vaccine, som ville få stor succes, hvis den eksisterende kombinations-vaccine blev trukket tilbage eller bragt i miskredit."

 • 2019 - Enorm undersøgelse pulveriserer myten

  Det danske Statens Serum Institut offentliggør for anden gang en massiv undersøgelse af sammenhængen mellem MFR-vaccinen og autisme. Og for anden gang er konklusionen klar: Der er ingen påviselig sammenhæng.

  Det danske forskerhold baserer deres resultater på undersøgelser af 657.461 børn fulgt gennem 11 år.

Læs også:

Mennesket

Har mennesket en mørbrad?

2 minutter
Verdens største dyr
Fortidsdyr

200 tons tungt rovdyr regerede Jorden

15 minutter
Teknologi

NASA’s overlydsfly letter næste år

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul