MDMA kan snart komme på recept

De amerikanske myndigheder har givet grønt lys til, at MDMA – bedre kendt som ecstasy – skal testes som behandling mod PTSD. Forsøgene går nu ind i den afgørende fase.

© Wikimedia Commons

Gennem de seneste årtier har MDMA forgiftet diskotekernes dansegulve i pilleform under navnet ecstasy.

Men nu rykker det euforiserende narkotikum muligvis ud af diskotekerne og ind på apotekerne.

Stoffet har vist sig at have en særdeles gavnlig effekt under behandlingen af PTSD (posttraumatisk stress-syndrom), og det vil psykiatere udnytte til en bedre behandling af fx traumatiserede soldater.

83 procent bliver raske

PTSD behandles typisk med samtaleterapi, men en stor del af patienterne er så angstramte, at de har svært ved at åbne op og tale om de traumatiske minder.

MDMA frigiver en række lykkeskabende signalstoffer i hjernen – bl.a. dopamin og serotonin. Signalstofferne får patienten til at glemme sin angst og åbne op for at tale om den traumatiske oplevelse, som er skyld i PTSD.

Tidligere undersøgelser har vist, at 83 procent af patienterne ikke længere havde tegn på PTSD efter et behandlingsforløb med MDMA og samtaleterapi.

Den sidste testfase

Den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelseFDA har godkendt, at forsøg med MDMA går ind i den tredje og afgørende fase af menneskeforsøg. Her skal forskerne vise, at stoffets nyttige egenskaber er gode nok i forhold til de bivirkninger, der kan være.

Stoffet har allerede bestået de to første faser af menneskeforsøg, hvor forskerne henholdsvis har skullet vise, at bivirkningerne er tålelige, og at stoffet har en gavnlig effekt.

Hvis tredje fase går godt, kan MDMA blive godkendt som et lægemiddel.