Ny elektrisk behandling vækker patienter fra koma

I et nyt banebrydende forsøg har forskere sat strøm til koma-patienters hjerner - og har på den måde hevet dem ud af deres dvale i helt op til en uge.

Koma

En ny elektrisk behandling vækker hjernen fra koma.

© Shutterstock

Slemme skader på hjernen kan sende folk direkte i koma, ligesom forgiftninger, alvorlig iltmangel eller sukkersyge kan føre til den dødlignende søvn uden nogen garanti for opvågning.

Normalt er de pårørende efterladt helt hjælpeløse, men nu har forskere med en ny elektrisk behandling haft held med at vække patienter af deres koma i helt op til en uge.

Elektricitet vækker hjernen

Forskerne sendte elektriske impulser igennem koma-patienters hjerner i 20 minutter ad gangen i fem dage i træk – strømmen var målrettet pandelappen, der styrer mange af vores tanke-processer, fx beslutninger og social adfærd.

Forsøgspersonerne var før projektets begyndelse i den koma-tilstand, der kaldes minimal bevidsthed, hvor patienter sommetider viser meget små tegn på at være bevidste uden dog at kunne kommunikere med andre. Sådan havde de ligget i mindst tre måneder.

Koma-patienter svarer på spørgsmål

Efter den elektriske behandling viste ni af de i alt 16 patienter overraskende mange tegn på at være ved bevidsthed – de kunne reagere på ordrer, genkende objekter og bevæge sig – to af patienterne kunne endda kommunikere og svare på spørgsmål ved at bevæge dele af deres krop.

Strømmen aktiverer pandelappens hjerneceller, så de begynder at sende elektriske signaler til hinanden og andre dele af hjernen igen.

Desværre faldt patienterne tilbage til deres lave bevidsthedstilstand igen efter cirka en uge. Derfor vil forskerne nu finpudse teknikken, så de i fremtiden kan hive folk permanent ud af deres koma.