Migræne kan vare fra få timer til flere døgn og adskiller sig fra almindelig hovedpine ved at give mange forskellige symptomer.

Ny medicin forebygger migræne

Hovedet dunker, og smerten forstærkes af lyd og lys. Hver dag rammes 17.000 danskere af migræne, men nu kan en ny behandling gøre mange helt fri for anfald.

12. september 2018 af Af Gorm Palmgren

I lang tid troede forskerne, at migræne blev udløst, når blodårerne i hovedbunden udvidede sig og fik blodet til at bruse gennem hovedet.

I dag ved de, at den dundrende hovedpine skyldes et af nervernes signalmolekyler, CGRP.

Hos de fleste mennesker er CGRP helt harmløst, men hos migrænepatienter gør det føle­nerverne i hovedet ekstremt følsomme, så de oplever selv den mindste påvirkning som smerte. 

Lægen Peter Goadsby fra King’s College Hospital i London har nu udviklet et såkaldt antistof, der sætter signalmolekylet ud af kraft. På den måde kan migrænen bremses, inden et nyt anfald opstår.

Hver fjerde slap helt for anfald

Virkningen er blevet dokumenteret i et forsøg på 955 migrænepatienter, der fik en indsprøjtning med antistoffet en gang om måneden i et halvt år.

Patienterne havde fra starten mellem 4 og 14 dage med migræne om måneden, men efter forsøget var deres månedlige migrænedage i gennemsnit faldet med 3,5.

47 procent af deltagerne oplevede mindst en halvering i antallet af migrænedage, og 26 procent blev helt kureret for migræne.

Det nye lægemiddel er allerede kommet på markedet i USA under navnet erenumab og ventes at blive godkendt i EU i 2019.

I forhold til eksisterende migrænemedicin har erenumab den store fordel, at det kun skal tages én gang om måneden, og bivirkningerne er langt mindre.

Tre nye migrænemidler er på vej

Erenumab er det ene af tre nye typer migrænemedicin, der enten forebygger anfald eller dæmper akutte migrænesmerter.

I Illustreret Videnskab nr. 16 kan du se, hvordan de nye midler virker. Her kan du også læse, hvad du bør undgå at spise og drikke, hvis du lider af migræne.

Hvis du bestiller lige nu, kvitterer vi med et slagtilbud:

  • En blodtryksmåler – så kan du løbende kan tjekke, om dit hjerte fungerer som det skal
  • Din Geniale Krop – et digitalt særtillæg, der forklarer, hvordan du skal holde dit hjerte i form, og hvilke symptomer, du skal være opmærksom på.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så er du opdateret på den nyeste forskning

Slå til nu og få hele pakken for kun 89,-

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.