Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Migræne kan vare fra få timer til flere døgn og adskiller sig fra almindelig hovedpine ved at give mange forskellige symptomer.

Medicin - Lægemidler

Ny medicin forebygger migræne

Hovedet dunker, og smerten forstærkes af lyd og lys. Hver dag rammes 17.000 danskere af migræne, men nu kan en ny behandling gøre mange helt fri for anfald.

I lang tid troede forskerne, at migræne blev udløst, når blodårerne i hovedbunden udvidede sig og fik blodet til at bruse gennem hovedet.

I dag ved de, at den dundrende hovedpine skyldes et af nervernes signalmolekyler, CGRP.

Hos de fleste mennesker er CGRP helt harmløst, men hos migrænepatienter gør det føle­nerverne i hovedet ekstremt følsomme, så de oplever selv den mindste påvirkning som smerte.

Lægen Peter Goadsby fra King’s College Hospital i London har nu udviklet et såkaldt antistof, der sætter signalmolekylet ud af kraft. På den måde kan migrænen bremses, inden et nyt anfald opstår.

Hver fjerde slap helt for anfald

Virkningen er blevet dokumenteret i et forsøg på 955 migrænepatienter, der fik en indsprøjtning med antistoffet en gang om måneden i et halvt år.

Patienterne havde fra starten mellem 4 og 14 dage med migræne om måneden, men efter forsøget var deres månedlige migrænedage i gennemsnit faldet med 3,5.

47 procent af deltagerne oplevede mindst en halvering i antallet af migrænedage, og 26 procent blev helt kureret for migræne.

Det nye lægemiddel er allerede kommet på markedet i USA under navnet erenumab og ventes at blive godkendt i EU i 2019.

I forhold til eksisterende migrænemedicin har erenumab den store fordel, at det kun skal tages én gang om måneden, og bivirkningerne er langt mindre.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul