Ny vaccine smadrer zika

Tusindvis af spædbørn har fået hjerneskader af zika, der stadig spreder sig. Nu har forskere udviklet en banebrydende vaccine, der stopper virussen.

På rekordtid har forskere udviklet en ny genetisk vaccine mod zika.

© Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Børn med små og deforme hoveder dukkede først op på brasilianske fødeafdelinger i år 2015. Lægerne anede dengang ikke, at det var begyndelsen på et eksplosivt udbrud af den myggebårne zikavirus.

I dag er næsten 5000 børn født med abnormt små hoveder i Brasilien alene, mens mere end 70 andre lande er ramt af virussen, der kan være dødelig, hvis den inficerer gravide.

Forskere skaber vaccine på rekordtid

Men i takt med, at zika har bredt sig med hæsblæsende fart, har verdens dygtigste forskere meldt sig ind i kampen om at stoppe den. Og på rekordtid har de skabt en helt ny vaccine, der ser ud til at virke.

Forskerne har skabt en såkaldt dna-vaccine, der narrer kroppens celler til at danne nogle af de proteiner, der sidder på overfladen af zika-virus. Når immunforsvaret møder zika-proteinerne, danner det et målrettet forsvar af antistoffer, som hurtigt kan aktiveres, hvis en ægte zika-virus skulle finde vej til kroppen.

Aber blev immune overfor zika

Forskerne har afprøvet deres nye vaccine på 18 såkaldte rhesus-aber. Otte uger efter vaccine-indsprøjtningen var 94 pct. af aberne immune overfor zika.

Nu afprøver forskerne vaccinen på frivillige forsøgspersoner i de amerikanske stater Maryland og Georgia - og hvis den viser sig at være lige så effektiv på mennesker, har zika snart mødt sin overmand.