Vaccine-succes: Australien siger farvel til røde hunde og livmoderhalskræft

Røde hunde er nu helt udryddet i Australien takket være vacciner. Og om få år ser landet ud til at blive det første, der udrydder livmoderhalskræft.

© Shutterstock

Hjerneskader, hjertefejl, abort og blindhed. Det kan være konsekvenserne af røde hunde.

Men i Australien behøver de ikke længere bekymre sig om sygdommen, for de er så flittige til at vaccinere deres børn, at landet helt har udryddet virussen.

Vacciner beskytter fostre

Verdenssundhedsorganisationen WHO offentliggjorde for nyligt, at Australien officielt er erklæret fri for rubella-virussen. De er dermed et af 33 lande, der har slået virussen ned. Se tallene for røde hunde i Danmark her.

Rubella er en såkaldt rna-virus, der inficerer dine luftveje. Efter 5-7 dage har sygdommen tag i hele din krop og udløser bl.a. et karakteristisk udslæt, feber og røde øjne. Sygdommen er dog helt ufarlig for de fleste og går typisk over efter 5-10 dage.

Men hvis gravide bliver smittet, er der en høj risiko for abort eller fosterskader, og derfor vaccinerer vi bl.a. i Danmark imod røde hunde med MFR-vaccinen, der også beskytter mod fåresyge og mæslinger.

Vacciner fungerer ved at sprøjte en lille del af den rigtige sygdom ind i kroppen. På den måde kan immunforsvaret opbygge et effektivt forsvar, før sygdommen rammer igen.

Vaccinen virker ligesom sygdommen

Vaccine sprøjtes ind i kroppen.
© Oliver Larsen

Første immunreaktion

Vacciner består af døde eller levende dele af en virus eller bakterie. Immunsystemet reagerer ved at opbygge antistoffer, der bekæmper sygdommen, og hukommelsesceller, der husker den til næste gang.

Vaccine gør kroppen i stand til at bekæmpe sygdom.
© Oliver Larsen

Anden immunreaktion

Når kroppen møder den samme virus eller bakterie igen, identificerer immunsystemet den straks og producerer de antistoffer, der bekæmper den.

©

Anden gang er kroppen kampklar

  • Første gang kroppen møder en sygdom, producerer immunforsvaret langsomt et arsenal af antistoffer, som kan angribe den fremmede virus eller bakterie – immunreaktionen er illustreret ved kurvens første top.
  • Anden gang immunforsvaret møder en sygdom, kan det hurtigt producere mange antistoffer – kurvens anden top.

Vaccine udrydder livmoderhalskræft

Australien har et ekstremt effektivt vaccinationsprogram, og 94,67 pct. af alle femårige i Australien har fået alle de anbefalede vacciner. Det tilsvarende tal i Danmark er 93,56 pct.

Og hvis den høje opbakning fortsætter, ser det ud til, at Australien også snart får udslettet en hel kræftform.

HPV-vaccinen blev indført i Australien i 2007, og forskning forudser, at der om tre år vil være mindre end seks kvinder pr. 100.000, der får livmoderhalskræft.

Tallet vil formentlig falde til fire inden år 2035, og hvis de når dertil, betragter forskere kræftformen som så godt som udryddet.

Takket være HPV-vaccinen ser Australien altså ud til at blive det første land i verden, der bliver fri for den aggressive kræftform.

Vacciner virker

Der er mange gode argumenter for at blive vaccineret – og ingen imod. Bliv klogere på fakta: