Chip skal erstatte forsøgsdyr

En lille chip med imiteret menneskevæv kan i fremtiden erstatte dyreforsøg og gøre test af ny medicin langt mere præcis.

Et nyt forksningsprojekt under den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed arbejder nu på at indføre en chip, der skal erstatte dyreforsøg og gøre test af ny medicin langt mere præcis.

© Shutterstock

Den er ikke meget større end en tommelfinger og kan revolutionere måden, vi bedriver forskning på i fremtiden.

En lille chip, der er i stand til at imitere menneskelige organer, er netop blevet en del af et lovende udviklingsprojekt under den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed.

Og det er en blåstempling, der kan betyde, at vi i nærmeste fremtid kan teste ny medicin helt uden dyreforsøg og med langt større præcision.

Efterarber menneskeorganer

Chippen er fremstillet som små kanaler af kunstige, gennemsigtige materialer, der kan observeres gennem et mikroskop.

Når menneskeceller tilføres den kunstige struktur begynder de at opføre sig, som de ville, hvis de var placeret inde i kroppen.

Og det betyder, at forskerne kan tvinge dem til at imitere, præcis hvordan forskellige menneskelige organer reagerer på nye medikamenter og behandlingsmetoder og samtidig følge udviklingen på nært hold.

Kræftforsøg bliver mere præcise

Det kan få afgørende betydning, ikke kun i forhold til brug af forsøgsdyr, men også i forhold til præcisionen af de test, vi udfører.

For eksempel reagerer en dyrelunge ofte ikke på helt samme måde som en menneskelunge.

Mens for eksempel kræftbehandlinger med immunterapi kan være svære at udføre på dyr, da det netop er designet til at ramme specifikke proteiner i menneskets immunceller - som to brikker i et puslespil.