Shutterstock
Fersken med form som en bagdel

Derfor er brasiliansk balleløft den farligste plastikoperation

Numseforstørrelser er både den plastikoperation, der vokser mest i popularitet, men også den farligste. Videnskaben forklarer, hvorfor jagten på den perfekte rumpe er farlig.

Før i tiden var den plastikkirurgiske trend at fjerne fedt fra kroppen, men nu er det blevet populært at flytte fedtet i stedet.

Operationen hedder et brasiliansk balleløft, der - hvis alt går vel - giver en flad mave, en slank talje og en fyldigere numse.

På globalt plan er balleløftet det hurtigst voksende plastikkirurgiske indgreb. I dag bliver der løftet næsten 78 procent flere baller end i 2015. Alene i USA foretager kirurger 110 balleløft hver dag – eller 40.320 om året.

Men brasilianske balleløft er ifølge den internationale sammenslutning for plastikkirruger, ISAPS, også det mest risikofyldte indgreb. Nogle opgørelser siger, at hele 1 ud af 500 dør af operationen, mens andre anslår tallet til 1 ud af 3.000.

Nicki Minajs bagdel

Billede: Rapperen Nicki Minaj er blandt de stjerner, der har gjort det timeglasformede look populært.

© Shutterstock

I 2017 opgjorde en undersøgelseskommission, at tre procent af de plastikkirurger, der dengang foretog balleløft, havde oplevet patienter dø af indgrebet.

Balleløft bruger eget kropsfedt

Et brasiliansk balleløft foregår ved at suge fedt fra ét sted på kroppen, oprense cellerne og indsprøjte fedtet andre steder – typisk nederst på ballerne.

Fordelen ved indgrebet er, at det kan klares med 3-5 små snit i kroppen på 1-2 cm.

Ved at bruge patientens egne celler er der mindre risiko for, at kroppen afstøder vævet.

Bagpartiet kan også fyldes ud med fx kunstige implantater eller en fillervæske, men amerikanske myndigheder advarer imod de alternative metoder.

På grund af de begrænsede operationsar kan patienten efter to dage genoptage hverdagsaktiviteter og er tilbage i fuld vigør efter to uger.

Numseløft kan medføre blodpropper

Bagsiden af medaljen er imidlertid risikoen for komplikationer, som udover smerter og arvævsdannelse omfatter:

  • Klumper under huden
  • Hudtab grundet infektioner
  • Fedtembolier – en type blodpropper – der kan være dødelige

Numsens underhud – hudens dybeste lag – består bl.a. af fedtvæv. Kun et tynd lag bindevæv – den såkaldte muskelhinde – adskiller fedtet og den store ballemuskel.

Når plastikkirurger indsprøjter fedt, skal det placeres i underhuden. Den betragtelige risiko ved brasilianske balleløft opstår, hvis de lange kanyler prikker hul på muskelhinden.

Hvis fedtcellerne trænger ind i ballemusklen, kan de løbe ud i de store blodkar, der er lige så tykke som sugerør og fører direkte til hjertet. Her, og på blodets vej videre ud i lungerne, kan fedtcellerne sætte sig som blodpropper.

VIDEO: Se hvor let en fedtindsprøjtning går galt

Copyright: PRS Journal

Risikoen har medført, at bl.a. det britiske forbund for plastikkirurger, BAAPS opfordrer sine medlemmer til at stoppe med at udføre balleløftet.

Den amerikanske sammenslutning for plastikkirurger har fremsat en række anbefalinger, der skal minimere risikoen ved balleløftet. Fx bør lægerne bruge kanyler, der er lette at håndtere og ikke så let bøjer og kommer på afveje.

Skylden for den høje dødsrate bliver typisk skudt på lande og områder, hvor mange og billige skønhedsoperationer foretages på samlebånd, fx i Florida, USA.

I Europa foretages en stor del af indgrebene i Tyrkiet. To britiske dødsfald er fx koblet til en klinik i İzmir.