Shutterstock

Dyrkede celler udsender hjernebølger

Forskere modnede stamceller til forskellige typer af nerveceller, der fik lov til at organisere sig i en tredimensionel struktur, og på denne måde opstod små kunstige minihjerner. Allerede efter to måneder kunne forskerne måle hjernebølger fra dem, og efter ni måneder lignede bølgerne utroligt nok hjernebølgerne fra et nyfødt barn.

For første gang er det lykkedes forskere at optage hjernebølger fra nerveceller, de selv har dyrket. Bølgerne minder om de hjernebølger, som kan ses hos for tidligt fødte børn.

Et forskerhold ved University of California i USA skabte såkaldte minihjerner eller organoider ud fra stamceller, som de modnede til forskellige typer af nerveceller.

Cellerne fik lov at organisere sig i tredimensionelle strukturer og udviklede sig gennem ti måneder til en størrelse på en halv centimeter.

Efter bare to måneder kunne forskerne måle hjernebølger fra organoiderne, dvs. de elektriske udladninger, som opstår, når celler sender signaler til hinanden.

Såkaldte minihjerner dyrket i laboratoriet udsender hjernebølger som et nyfødt barns.

© Muotri Lab/UCTV

Efter fire-seks måneder nåede hjernebølgerne et niveau, som ikke er set før hos dyrkede hjerneceller, og efter ni måneder lignede bølgerne de hjernebølger, forskere ved hjælp af såkaldte EEG-målinger har optaget fra hjernerne hos spædbørn, som er født for tidligt.

Forsøget med minihjernerne viser, at forskerne kan bruge dem til at studere, hvordan menneskehjernen udvikles i fostertilstanden, og hvad der kan gå galt, så der fx opstår autisme eller andre medfødte udviklingsforstyrrelser.