Elektrochok får hjernen til at vokse

I 80 år har læger helbredt deprimerede mennesker ved at sende strøm gennem deres hjerner. Men først nu ved forskerne, hvorfor elektrochok virker.

Læge John Rask demonstrerer, hvordan elektrochok udsendes fra to elektroder på siden af hovedet.

© Nick Fojud

200 volt banker igennem hjernen og sender kroppen i kramper.

Elektrochok lyder mest af alt som en ond torturmetode, men sandheden er, at læger siden 1938 har helbredt deprimerede patienter på selvmordets rand med den kontroversielle behandling.

Det var dog først for nylig, at forskere fandt ud af, hvorfor de stærke strømstød virker – elektrochok får nemlig vigtige hjerneområder til at vokse.

Deprimerede har mindre hjerne-områder

Deprimerede menneskers hjerner adskiller sig ofte fra andres i to områder: Hippocampus og amygdala. Hippocampus er vigtig for vores hukommelse og har sammen med amygdala også en vis kontrol over vores følelser.

Hos deprimerede mennesker fungerer samarbejdet mellem de to hjerneområder ikke, og nye undersøgelser viser, at både hippocampus og amygdala er mindre hos mennesker, der lider af lange og tilbagevendende depressioner, end hos andre.

Hjernen vokser efter stød

Et forskerhold fra Københavns Universitet har nu vist, at netop de to områder på mirakuløs vis vokser, når de får stød.

Resultaterne er helt banebrydende, fordi hjerneforskere længe har troet, at det var umuligt at få hjerneceller hos voksne mennesker til at gro. Og fordi elektrochok har været mistænkt for det modsatte – at skade hjernen.