Canadian Press/REX/All Over Press

Få supersyn med øjendråber, linser og laser

Snart kan du kurere dig selv for nær- og langsynethed ved hjælp af øjendråber – eller få indopereret en linse, der giver skarpere syn end normalt.

Kunstig linse giver ekstremt skarpt syn

Et canadisk firma har udviklet en linse, der giver ekstra skarpt syn til mennesker med normalt syn.

Den såkaldte Bionic Lens opereres ind i øjet i stedet for den naturlige linse, og gør det muligt at stille skarpt på noget, der kun er 3 cm væk, og læse en bils nummerplade på tre gange så stor afstand som ved normalt syn.

Nanoøjendråber kurerer synsfejl

Om få år kan du kurere dig selv for nær- og langsynethed med særlige øjendråber og en lille laser, som sættes på din smartphone.

Først tester du dit syn med en app, og derefter brænder laseren et mønster af riller i hornhinden, der er tilpasset din synsfejl.

Når du drypper øjnene med øjendråberne, lægger deres indhold af nanopartikler sig i rillerne og ændrer hornhindens brydning af lyset.

Snart kan du kurere dig selv for nærsynethed eller langsynethed ved at dryppe øjnene med særlige øjendråber.

© Shutterstock

Ny laserbehandling er ekstremt skånsom

Nær- og langsynethed har i flere år kunnet behandles ved hjælp af laser.

Ved den hidtidige metode, der kaldes LASIK, skæres en flap af hornhindens øverste lag, og noget af det underliggende væv brændes væk.

En ny metode, SMILE, er mere skånsom. Her brænder laseren vævet direkte gennem hornhinden, og det afbrændte væv kan fjernes gennem et ganske lille snit i hornhinden.