Flake et al.

Forskere skaber kunstig livmoder

En specialudviklet plastikpose fyldt med fostervand kan i fremtiden blive redningen for børn født for tidligt.

I dag anbringer læger for tidligt fødte børn i tørre kuvøser med slanger, nåle og plastrør fastgjort til den lille krop.

En tilstand, der er meget langt fra, hvordan fostre svæver i vand i livmoderen. Derfor har amerikanske forskere fra Philadelphia udviklet en kunstig livmoder til babyer født mere end ni uger for tidligt.

Posen med navnet Biobag er så avanceret, at otte lammefostre har udviklet sig normalt i den i op til fire uger.

Tilpasses mennesker

Målet med opfindelsen er at redde flere af de børn, der fødes i den mest kritiske periode fra uge 23 til uge 25 i graviditeten.

Et menneskefoster har på det tidspunkt stadig umodne organer og et svagt immunforsvar, og det risikerer derfor at blive svært handicappet.

Lam efter 4 dage

Et barn, der er født i uge 23, har for eksempel en overlevelseschance på 30-50 procent og derudover en stor risiko for invaliderende følger som kronisk lungesygdom eller spastisk lammelse.

Nu vil forskerne tilpasse posen til mennesker. De regner med at afprøve Biobag på for tidligt fødte børn om tre til fem år, mens de forventer, den er på markedet om ti.

Lam modnes i kunstigt fostervand

Forskerne afprøver deres plastiklivmoder ved at tage lammefostre ud ved kejsersnit og straks slutte navlestrengen til posens kredsløb.

Posen er konstrueret, så forskerne til hver en tid kan overvåge og ultralydsskanne fosteret.

En varmeplade holder temperaturen konstant på 39,5 grader, da et fårs normale temperatur er 38,5-40° celsius.