Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere vil lave børn af blodceller

Japanske forskere har lavet primitive ægceller ud af blodceller. Gennembruddet kan hjælpe barnløse i fremtiden, men skaber også mange etiske spørgsmål.

Shutterstock

Japanske forskere har forvandlet blodceller til primitive forstadier af ægceller. Gennembruddet åbner helt nye muligheder for kvinder, som ikke kan få biologiske børn på naturlig vis.

Forskerholdet fra Kyotos Universitet udtog først en kvindes blodceller og omdannede dem til stamceller, der både kan dele sig mange gange og udvikle sig til stort set alle kroppens forskellige celletyper.

Japanske forskere har fået en blodcelle til at udvikle sig til forstadiet til en ægcelle. På billedet ses forstadiet til en ægcelle.

© Chika Yamashiro et al.

Bagefter blev stamcellerne placeret i en skål med celler fra mus’ æggestokke.

I det miljø blev stamcellerne påvirket til at udvikle sig i retning af ægceller, og det betød, at de i løbet af fire måneder var blevet til såkaldte oogonieceller - et primitivt forstadie til ægcellen, som normalt udvikles hos piger, allerede mens de er i fostertilstanden.

Mor og far kan blive samme person

Der er stadig et stykke vej til at danne modnede ægceller, som kan befrugtes, men forskerne mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før det vil lykkes.

Andre forsøg har vist, at det formentlig også vil blive muligt at skabe sædceller med lignende teknikker i fremtiden, og det betyder, at barnløse par vil kunne få biologiske børn, selvom de hverken kan producere brugbare æg eller sædceller selv.

Teknikkerne rejser dog også en række etiske spørgsmål. For eksempel kan det blive muligt for én person både at blive biologisk mor og far til sit eget barn, ligesom den naturlige aldersgrænse for evnen til at få børn måske også vil forsvinde.

Læs også:

Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

45 minutter
Intelligens

Derfor er rod godt for din hjerne

2 minutter
Insekter

Hvorfor lever sølvfisk på badeværelset?

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul