Shutterstock

Forskere vil lave børn af blodceller

Japanske forskere har lavet primitive ægceller ud af blodceller. Gennembruddet kan hjælpe barnløse i fremtiden, men skaber også mange etiske spørgsmål.

Japanske forskere har forvandlet blodceller til primitive forstadier af ægceller. Gennembruddet åbner helt nye muligheder for kvinder, som ikke kan få biologiske børn på naturlig vis.

Forskerholdet fra Kyotos Universitet udtog først en kvindes blodceller og omdannede dem til stamceller, der både kan dele sig mange gange og udvikle sig til stort set alle kroppens forskellige celletyper.

Japanske forskere har fået en blodcelle til at udvikle sig til forstadiet til en ægcelle. På billedet ses forstadiet til en ægcelle.

© Chika Yamashiro et al.

Bagefter blev stamcellerne placeret i en skål med celler fra mus’ æggestokke.

I det miljø blev stamcellerne påvirket til at udvikle sig i retning af ægceller, og det betød, at de i løbet af fire måneder var blevet til såkaldte oogonieceller - et primitivt forstadie til ægcellen, som normalt udvikles hos piger, allerede mens de er i fostertilstanden.

Mor og far kan blive samme person

Der er stadig et stykke vej til at danne modnede ægceller, som kan befrugtes, men forskerne mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før det vil lykkes.

Andre forsøg har vist, at det formentlig også vil blive muligt at skabe sædceller med lignende teknikker i fremtiden, og det betyder, at barnløse par vil kunne få biologiske børn, selvom de hverken kan producere brugbare æg eller sædceller selv.

Teknikkerne rejser dog også en række etiske spørgsmål. For eksempel kan det blive muligt for én person både at blive biologisk mor og far til sit eget barn, ligesom den naturlige aldersgrænse for evnen til at få børn måske også vil forsvinde.