Sådan reparerer forskerne synsnerven
Grøn stær er en af de hyppigste årsager til blindhed hos ældre. Sygdommen skyldes, at aksonerne bliver beskadiget, og når det først er sket, regenereres de ikke, fordi proteinet ikke er til stede i udvoksede aksoner.
Men ved at stimulere nervecellerne til en overproduktion af proteinet lykkedes det forskerne at få aksonerne til at vokse, som om nervecellerne var helt unge.
Teknikken virker på levende mus
Forskerne dyrkede først nervecellerne i petriskåle og skar deres aksoner over med laser. Herefter stimulerede de produktionen af protrudin, hvilket fik aksonerne til at vokse ud igen.
Da forskerne senere afprøvede teknikken på levende mus med ødelagte synsnerver, fik de det samme overbevisende resultat. Aksonerne fra nervecellerne voksede betydeligt i de følgende to uger.
Proteinet har to funktioner
Forsøgene viste, at protrudin virker på to måder. Det danner først et skelet, som styrer udbygningen af aksonet, og derefter tiltrækker det de nødvendige byggesten, som skal bruges til genopbygningen.
De nye resultater giver håb om, at mennesker, som er blevet blinde af grøn stær, kan få synet tilbage, ved at aktiviteten af protrudin øges.